Vad säger Bibeln om nattvard?

Christian MölkBibelsamtal 3 Comments

BibelsamtalNattvard, även känt som Herrens måltid, kvällsmat, kommunion, brödsbrytelse och eukaristi (tacksägelse), är en ceremoni som Jesus instiftade på skärtorsdagen i samband med den judiska påskmåltiden. Nattvarden är ursprungligen en ”kärleksmåltid” där troende samlas för att äta tillsammans och där brödet i måltiden symboliserar Kristi kropp och vinet symboliserar Jesu blod. När vi alla äter varsin del av brödet förstår vi att alla vi kristna är en del av en gemenskap som hör ihop, och när vi dricker vinet förstår vi att det var tack vare Jesu död som vi fick evigt liv. Nattvarden är en symbolisk handling som visar att den som tror på Jesus är en del av det nya förbundet och kommer att delta i den stora messianska ”bröllopsmåltiden” i himmelen. Jesus uppmanade oss att fira nattvard ända tills han kommer tillbaka så att vi ständigt påminner oss om att vi är en gemenskap tack vare Jesu död.

Bibelord

26 Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: “Tag och ät. Detta är min kropp.” 27 Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem och sade: “Drick av den alla. 28 Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. 29 Jag säger er: Från denna stund ska jag inte dricka av vinstockens frukt förrän den dag jag dricker det nytt med er i min Fars rike.”” (Matt 26:26–29)

42 De höll troget fast vid apostlarnas undervisning och vid gemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna. … 46 Varje dag var de troget och enigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och delade måltid med varandra i jublande, innerlig glädje.” (Apg 2:42, 46)

16 Välsignelsens bägare som vi välsignar, är den inte gemenskap med Kristi blod? Brödet som vi bryter, är det inte gemenskap med Kristi kropp? 17 Eftersom brödet är ett, är vi som är många en enda kropp, för alla får vi del av ett och samma bröd.” (1 Kor 10:16–17)

20 Men när ni samlas går det inte att fira Herrens måltid, 21 för när ni äter tar var och en genast för sig av sin egen mat. Den ene är hungrig, den andre berusad. 22 Har ni inte era hem där ni kan äta och dricka? Eller föraktar ni Guds församling och förödmjukar dem som inget har? Vad ska jag säga till er? Ska jag berömma er? Nej, för det här kan jag inte berömma er. 23 Jag har själv tagit emot från Herren vad jag fört vidare till er: Den natt då Herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, 24 tackade Gud, bröt det och sade: “Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig.” 25 På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: “Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, gör det för att minnas mig.” 26 Så ofta ni äter detta bröd och dricker denna bägare förkunnar ni Herrens död till dess han kommer. 27 Den som äter brödet eller dricker Herrens bägare på ett ovärdigt sätt syndar därför mot Herrens kropp och blod. 28 Var och en ska pröva sig själv och så äta av brödet och dricka av bägaren. 29 Den som äter och dricker utan att urskilja Herrens kropp, han äter och dricker en dom över sig. 30 Därför finns det många svaga och sjuka bland er, och ganska många är insomnade. 31Om vi gick till rätta med oss själva skulle vi slippa att bli dömda. 32 Men när vi döms fostras vi av Herren, för att inte bli fördömda tillsammans med världen. 33 Alltså, mina bröder: när ni samlas för att äta, så vänta på varandra.” (1 Kor 11:20–33)

53 Jesus svarade: “Jag säger er sanningen: Om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod har ni inte liv i er. 54 Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv, och jag ska låta honom uppstå på den yttersta dagen. 55 Mitt kött är verklig mat och mitt blod är verklig dryck. 56 Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom.” (Joh 6:53–56)

Samtalsfrågor

 1. Hur upplever du firandet av nattvard?
 2. Har du varit med om olika sätt att fira nattvard?
 3. Hur tycker du att nattvard bör firas?
 4. Vilka bör delta i nattvarden?
 5. Varför har nattvarden blivit en orsak till splittring kristna emellan?
 6. Är nattvarden enbart symbolisk?
 7. Hur undviker man att man ”äter och dricker en dom över sig”?
 8. Vad finns det för koppling mellan den judiska påskmåltiden och nattvarden?

Fler intressanta bibelord

Mark 14:22-24, Luk 22:17-20, 1 Kor 10:21-22, Joh 6:22–65, Jud 12, 2 Petrus 2:13, Upp 19:9, Jes 25:6, Matt 22:2-14

Dela

Comments 3

 1. Hej!

  Undrar om jag och min man pånyttfödda och vuxendöpta kristna kan fira nattvard hemma själva.Får vi dela ut nattvard som lekmän och jag som kvinna enligt Bibeln?

  1. Post
   Author

   Hej! Jag kan inte se någonstans i Bibeln att det bara är exempelvis professionella präster och män som får dela ut nattvard. Det som avgör är inte vilket jobb eller kön man har utan att man delar nattvarden med värdighet och i Jesu åminnelse.

   Jag föreslår att ni vid en väl vald måltid, söndagsmiddagen tex, har lite bröd och (alkoholfritt) vin/druvsaft och i samband med måltiden delar bröd och vin med varandra, läser 1 Kor 11:23–26, minns vad Jesus har gjort, ber om förlåtelse för era synder och ber tillsammans.

   Genom en sådan enkel och vardaglig ceremoni kommer ni att uppleva att Jesus är mitt ibland er och uppfyller er med sin helige Ande.

 2. Tack för din sida. Jag skall leda nattvarden i min församling på torsdag och letade efter de lämpliga Bibelställena att läsa till nattvardsfirandet. Bra att man varierar sig och inte läser samma varje gång. Nu får jag läsa och välja en. Tycker också ditt svar ovan till dem som ville fira nattvard hemma var bra. Stort tack. Hälsningar Lisbeth

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.