Lukas 19:1-10 – Jesus hos publikanen Sackeus

Christian MölkLukas Leave a Comment

1Jesus kom därefter in i Jeriko och vandrade genom staden. 2Och se, där fanns en man som hette Sackeus och var förman vid tullen, och han var rik. 3Han ville se vem Jesus var men kunde inte för folkskarans skull, ty han var liten till växten. 4Då sprang han i förväg och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att kunna se honom, eftersom Jesus skulle komma den vägen. 5När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: ”Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus.” 6Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. 7Alla som såg det mumlade förargat: ”Han har tagit in hos en syndare.” 8Men Sackeus stod där och sade till Herren: ”Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, ger jag honom fyrdubbelt tillbaka.” 9Jesus sade till honom: ”I dag har frälsning kommit till denna familj, eftersom också han är en Abrahams son. 10Ty Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat.” 

 • 1Jesus kom därefter in i Jeriko och vandrade genom staden.
  • Varför gick Jesus genom Jeriko på sin väg mot Jerusalem? Det enda som hände i Jeriko vid detta besök var Jesus möte med Sackeus, så troligtvis gick Jesus in i Jeriko enkom för att träffa Sackeus.
 • 2Och se, där fanns en man som hette Sackeus och var förman vid tullen, och han var rik.
  • På Jesu tid var det judiska folket ockuperat av det romerska imperiet, och romarna krävde skatt av judarna. Denna skatt gav en inkomst till Rom och betalade således den romerska ockupationen, samtidigt som den försvagade det judiska folket.
   • Romarna anlitade gärna judar för att samla in dessa skatter, och dessa judiska tullmän, även kallade ”publikaner”, tog ofta ut en högre skatt än vad romarna krävde, så att de själva skulle tjäna en slant på den romerska skatten. Detta ledde till att tullmännen var föraktade av det övriga judiska folket och betraktades som giriga förrädare som hade gått över till den romerska sidan.
   • Inte nog med att Sackeus var en tullman, han var dessutom förman vid tullen, och kunde således tjäna ännu mer pengar på den romerska skatten.
   • I Markus 2:15–17 äter Jesus mat hemma hos några publikaner, något som upprör de skriftlärda och fariséerna, men Jesus motiverar sin gemenskap med dessa människor med dessa ord: ”Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare.”
 • 3Han ville se vem Jesus var men kunde inte för folkskarans skull, ty han var liten till växten.
  • Sackeus var liten till växten, och även om Bibeltexten i sig självt inte säger någonting mer om den saken, så kan man ju förmoda att Sackeus har blivit mobbad på grund av detta. Kanske var det till och med det som orsakade att han gick över till den romerska sidan och profiterade på det judiska folket på grund av någon form av hämndlystnad eller revansch?
   • Man kan också tänka sig att Sackeus kände sig tvungen att vara extra hård mot folk för att överhuvudtaget få någon att ta honom på allvar och inte se ner på honom.
 • 4Då sprang han i förväg och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att kunna se honom, eftersom Jesus skulle komma den vägen.
  • Varken att springa eller klättra i träd var något som en ansedd vuxen man ägnade sig åt. Att klättra i träd var något som barn gjorde, och det måste onekligen ha sett lustigt ut när den rike affärsmannen klättrar upp i ett träd.
   • Här gör Sackeus precis det som Jesus sa att man skulle göra i kapitlet innan: ”Den som inte tar emot Guds rike som ett barn, han kommer aldrig ditin.” (Luk 18:17).
    • Det må verka fånigt att en vuxen man klättrar upp i ett träd för att komma lite närmare Jesus, men vem var det egentligen som var fånig? Sackeus, som beter sig som ett barn för att komma närmare Herren, eller de som står och tittar på och mumlar förargat när en syndare vill bli frälst?
    • Det är ständigt en utmaning för etablerade kristna att våga vara öppna inför nya människor som längtar efter att få möta Jesus, men som kanske inte passar in i den kristna mallen.
     • Om nu Jesus är beredd att ta emot dessa människor med öppna armar, borde inte vi då också vara det?
     • Det kan utan tvekan vara väldigt tufft för den som längtar efter Jesus, men som inte har några kristna vänner eller bekanta. Det krävs mycket mod att berätta för sina icke-kristna arbetskamrater att man funderar på att gå till kyrkan på söndag.
      • Det kan också kännas väldigt obekvämt för en etablerad kristen att gå fram för förbön under en gudstjänst eftersom man måhända oroar sig över vad andra ska tycka och tänka.
      • Men alla som struntar i vad andra mumlar om bakom ens rygg, och i stället gör allt man kan för att få möta Jesus, de kommer att få en belöning som är mer värd än något annat, man kommer nämligen att få möta Herren Jesus Kristus!
 • 5När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: ”Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus.
  • Att Jesus stannar till vid Sackeus och vill äta mat tillsammans med honom är ingen slumpartad tillfällighet, det är just detta som är kärnan i Jesus verksamhet; att söka upp de som andra människor föraktar, uppmana dem att omvända sig från sina synder och istället erbjuda gemenskap med Herren.
  • Det första Jesus gör är att nämna Sackeus vid namn. Att känna till någons namn innebär att man är intresserad av den personen och vill ha en relation.
   • Jesus känner alla som tillhör honom och kan deras namn (Joh 10:3).
   • Personligen har jag många gånger fått höra Guds röst, men första gången jag hörde honom tydligt, då sa han bara ett enda ord, ett ord som betydde allt för mig: ”Christian”. Han behövde inte säga mer, för jag visste att det enda lilla ordet betydde så mycket; han vet vem jag är, han känner mig, han har accepterat mig och han kommer att vara med mig.
  • Jesus vill att Sackeus ska skynda sig. Om du funderar på att bli kristen och känner att Jesus kallar på dig, gör då som Jesus sa till Sackeus, skynda dig och låt det inte vänta.
  • Att äta mat tillsammans med någon innebar på Jesu tid ett bevis på gemenskap, acceptans och samhörighet. Att Jesus vill äta mat tillsammans med Sackeus innebär inte att han var akut hungrig, utan han visar för oss vad det innebär att bli kristen, nämligen gemenskap med Jesus.
  • I samband med att Sackeus blir frälst, vem var det som sökte vem egentligen? Sackeus gjorde vad han kunde för att komma närmare Jesus, men det var Jesus som ropade på honom. Båda var alltså inblandade i att Sackeus blev frälst. När vi tar ett steg mot Jesus så tar han ett steg mot oss. När Jesus tar ett steg mot oss bör vi skyndsamt ta ett steg mot honom.
 • 7Alla som såg det mumlade förargat: ”Han har tagit in hos en syndare.”
  • Att ”mumla förargat” är något som Guds folk alltid i alla tider har gjort när Gud har varit verksam på sätt som de inte har förväntat sig, exempelvis när Israels folk ”knotade” över att de var tvungna att vandra omkring i öknen i samband med att Gud räddade dem från slaveriet i Egypten (2 Mos 16:7).
  • Att leva moraliskt rätt och hålla sig borta från synd är utan tvekan en del av den kristna kallelsen, men det finns en risk att denna strävan hamnar snett och leder till att man inte vill befatta sig med omoraliska människor som lever i synd.
   • Vi måste komma ihåg att det faktum att en syndare blir frälst är ett resultat av Guds nåd, inte på vår egen ansträngning att bli så ”perfekt” som möjligt. Man måste inte vara perfekt innan man blir kristen, men man kommer otvivelaktigt bli förvandlad efter att man har blivit kristen, kanske inte allt på en gång, men helt klart allt eftersom.
   • I mötet med Sackeus visar Jesus oss hur han på ett väldigt föredömligt sätt lyckades kombinera ett eget syndfritt liv med att umgås med syndare. Jesus valde frivilligt att associeras med de mest föraktade i samhället, och Jesus exempel är vårat mönster.
    • Vi kristna är Kristi kropp och bör, precis som Jesus, leta upp de som är samhällets mest föraktade, och sen bjuda in dessa till gemenskap. Exakt vilka dessa grupper är varierar mellan olika tider, samhällen och kulturer, men principen är densamma.
    • Vi kristna bör akta oss för att bli en klubb för invärtes beundran. Det är viktigt att vi vågar sträcka ut en hand till de som behöver vår hjälp utan att vi är rädda för att få lite skit under naglarna. Jesus kom inte för att bota de friska utan för att bota de sjuka, och om vi vill följa i hans fotspår bör vi alltså leta upp de platser där syndare befinner sig och där leta efter de som längtar efter Jesus.
 • 8Men Sackeus stod där och sade till Herren: ”Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, ger jag honom fyrdubbelt tillbaka.”
  • Sackeus respons på Jesus inbjudan är klockren: han inser sina synder, bekänner dem offentligt och försöker ställa allt felaktigt till rätta.
  • Det var först efter Sackeus hade fått möta Jesus som han var redo att sluta med sin synd och få ordning på sitt liv. Man måste inte vara perfekt för att få möta Jesus, men däremot kommer mötet med Jesus att påverka ens liv så att man vill göra rätt för sig.
  • Alltför ofta tror vi att frälsning bara är något som sker på insidan, men här ser vi att Sackeus möte med Jesus påverkade hela hans liv.
  • Sackeus står som en kontrast till den rike mannen i kapitlet innan (Luk 18:18-30), som uppmanas av Jesus att sälja allt vad han äger och ge åt de fattiga, men som inte klarar av att göra det eftersom han var ”mycket rik”. Sackeus blir en ”glad givare” (2 Kor 9:7) i mötet med Jesus.
   • Att Jesus inte uppmanar Sackeus att, likt den rike unge mannen i Lukas kapitel 18, skänka allt han äger till de fattiga, visar att den uppmaningen inte var en uppmaning som Jesus gav till alla och envar, utan snarare var baserad på den rike unge mannens specifika situation. Det viktiga är att man är generös och att man ställer alla sina ägodelar i Guds tjänst.
   • Det är inte givandet av pengar som är Sackeus reaktion på frälsning, utan glädjen, som i sin tur leder till att Sackeus blir generös, troligtvis på grund av att det är just detta som var hans synd.
 • 9Jesus sade till honom: ”I dag har frälsning kommit till denna familj, eftersom också han är en Abrahams son.
  • Det är mycket möjligt att de allra flesta judar såg på Sackeus som en förrädare som gått över till den romerska sidan. Kanske betraktade de inte ens längre Sackeus som ett av ”Abrahams barn”, dvs. en jude. Men här visar Jesus med all önskvärd tydlighet att alla som tror på Jesus blir ett Abrahams barn.
   • Man blir inte frälst genom att födas som jude eller genom att bli barndöpt. Man blir frälst genom att ta emot Jesus.
 • 10Ty Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat.”
  • Första gången Jesus kom till jorden så kom han för att sträcka ut sin hand och erbjuda försoning och frälsning åt alla (Joh 3:16–17).
  • Andra gången Jesus kommer till jorden så kommer han för att döma världen med rättfärdighet (Apg 10:31).
  • Fram tills Jesu återkomst så är det vår uppgift såsom Jesu lärjungar, att likt Jesus sträcka ut vår hand till alla som samhället föraktar, till alla som längtar efter Jesus, och till alla som längtar efter att få möta Jesus.
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.