Vad säger Bibeln om dopet?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalOrdet ”dop” kommer från det grekiska ordet ”baptizo” och betyder ”doppa”, ”sänka ned” eller ”omsluta” och är ett ord som användes om att sänka skepp. På samma sätt som Jesus dog med våra synder och sen uppstod igen, så begraver vi symboliskt vårt gamla syndiga liv i dopvattnet och uppstår till ett nytt liv tillsammans med Jesus. Den som omvänder sig från sina synder, tror på Jesus och bekänner honom som sin Herre och Frälsare, och vill bli en del av församlingen uppmanas döpa sig genom nedsänkning i vatten. Dopet i vatten är en yttre symbolisk demonstration över vad som händer inombords när den helige Ande tvättar oss rena från all synd och föder oss på nytt. Genom dopet visar man sig själv, omvärlden och Gud att man har blivit frälst och menar allvar med sin tro och att man nu tar steget in i den kristna gemenskapen.

Bibelord

19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes” (Matt 28:19)

37 När de hörde detta högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: “Bröder, vad ska vi göra?” 38 Petrus svarade dem: “Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. 39 Löftet gäller er och era barn och alla dem som är långt borta, alla som Herren vår Gud kallar.”” (Apg 2:37–41)

16 Den som tror och blir döpt ska bli frälst, men den som inte tror ska bli fördömd.” (Mark 16:16)

Crispus, föreståndaren för synagogan, och hela hans familj kom till tro på Herren. Även många andra korintier som lyssnade kom till tro och döptes.” (Apg 18:8)

Eller vet ni inte att alla vi som är döpta till Kristus Jesus är döpta till hans död? Vi är begravda med honom genom dopet till döden för att leva det nya livet, liksom Kristus är uppväckt från de döda genom Faderns härlighet.” (Rom 6:3–4)

38 Han befallde att vagnen skulle stanna. Både Filippus och hovmannen gick ner i vattnet, och Filippus döpte honom.” (Apg 8:38)

27 Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus.” (Gal 3:27)

Samtalsfrågor

  1. Vad betyder dopet för dig?
  2. Vad krävs för att få bli döpt?
  3. Kommer man till himlen om man tror på Jesus men råkar dö innan man hinner bli döpt?
  4. Från vilken ålder bör man få döpas?
  5. Vilka konsekvenser bör dopet få på den troendes liv?

Fler intressanta bibelord

Apg 8:12–13, Heb 6:1–2, Ef 4:5, 1 Kor 10:1–2, Kol 2:11–12, Apg 16:31–33, 1 Pet 3:21

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.