Vad säger Bibeln om frälsning?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalPå grund av synden har varje människa förlorat sin relation med Gud, sitt eviga liv och dessutom förstört och vanställt sig själv och sin omgivning. Men Gud älskade världen så mycket att han sände sin Son för att erbjuda frälsning till alla människor genom att dö på Golgata kors. Jesus offrade sig själv och utgöt sitt eget syndfria blod för att försona våra synder. Genom att omvända sig, tro på Jesus Kristus och bekänna honom som Herre och Frälsare så blir man frälst, något som man sedan bekräftar genom att låta döpa sig. Att bli frälst innebär att man redan här och nu blir förlåten för alla sina synder, försonad med Gud och föds på nytt till ett ”evigt liv” som Guds barn. Frälsningen innebär även att den helige Ande påbörjar en process där målet är att bli lik Jesus. Detta sker genom att han dels arbetar bort vår synd, men också genom att fylla våra liv med Guds kärlek och andliga gåvor och frukter.

Bibelord

22 en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus för alla som tror. Här finns ingen skillnad. 23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus.” (Rom 3:22–24)

Nej, det är era missgärningar som skiljer er från er Gud, era synder döljer hans ansikte för er så att han inte hör er.” (Jes 59:2)

Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Rom 5:8)

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom.” (Joh 3:16–17)

38 Petrus svarade dem: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva.” (Apg 2:38)

28 Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse.” (Matt 26:28)

24 Han bar våra synder i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår är ni helade.” (1 Pet 2:24)

För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9–10)

Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig.” (Ef 2:8–9)

19 Därför är ni inte längre gäster och främlingar, utan medborgare med de heliga och medlemmar i Guds familj.” (Ef 2:19)

17 Och är vi barn så är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom för att också förhärligas med honom.” (Rom 8:17)

Samtalsfrågor

  1. Vad behöver man göra för att bli frälst?
  2. Hur gick det till när du blev frälst?
  3. Hur är relationen mellan Gud och människa innan frälsning kontra efter frälsning?
  4. Vad innebär frälsningen här och nu?
  5. Vad innebär frälsningen för evigheten?
  6. Har du märkt att den helige Ande tagit bort synder ur ditt liv?
  7. Har du märkt att den helige Ande har gett dig andliga gåvor och frukter?

Fler intressanta bibelord

Ef 1:7, Kol 2:13, 1 Tim 1:15, Apg 10:43, Rom 5:9, 2 Kor 5:17, Rom 6:4, Joh 3:36, 1 Joh 1:7, Rom 8:10–11, Ef 2:1–5, Joh 1:12, 1 Pet 3:18

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.