Vad säger Bibeln om änglar?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalOrdet ”ängel” betyder ursprungligen ”sändebud”. Änglar är andliga varelser som Gud har skapat och som på olika sätt är Guds tjänare; oftast genom att förkunna Guds frälsningsbudskap, utföra Guds domar, genom att betjäna människor eller genom att tillbe Gud vid den himmelska tronen. Fyra änglar nämns med namn i Bibeln: Mikael (Jud 9), Gabriel (Luk 1:19), Lucifer (Jes 14:12) och Abaddon (Upp 9:11). En del änglar syndade och föll och kallas därmed ”fallna änglar” eller ”demoner”.

Bibelord

20 Lova Herren, ni hans änglar, ni starka hjältar som utför hans befallning så snart ni hör ljudet av den.” (Ps 103:20)

19 Ängeln svarade honom: “Jag är Gabriel som står inför Gud, och jag är sänd för att tala till dig och ge dig detta glädjebud.” (Luk 1:19)

Men när ärkeängeln Mikael tvistade med djävulen om Moses kropp, vågade han inte uttala någon hånfull dom över honom utan sade: “Må Herren straffa dig.” (Jud 9)

35 Samma natt gick Herrens ängel ut och slog 185000 i assyriernas läger. När man steg upp tidigt nästa morgon, då låg där fullt av döda kroppar.” (2 Kung 19:35)

14 Är inte änglarna andar i Guds tjänst, utsända för att hjälpa dem som ska ärva frälsningen?” (Heb 1:14)

20 Men när han funderade över detta, då visade sig en Herrens ängel för honom i en dröm och sade: “Josef, Davids son! Var inte rädd för att ta till dig Maria som din hustru, för barnet i henne har blivit till genom den helige Ande. 21 Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder.”” (Matt 1:20–21)

10 Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske Fars ansikte.” (Matt 18:10)

11 Och alla änglarna stod runt tronen och de äldste och de fyra varelserna, och de föll ner på sina ansikten inför tronen och tillbad” (Upp 7:11)

Samtalsfrågor

  1. Vad är det för skillnad på änglar och människor?
  2. Har du sett, eller hört om någon som har sett en ängel?
  3. Har människor varsin skyddsängel?
  4. Vad är syftet med änglar?
  5. Vad kan vi lära oss av änglarna?
  6. Kan änglar bli frälsta?

Fler intressanta bibelord

1 Kor 6:3, Upp 22:8-9, Matt 26:53, Hebr 1:5–13, Apg 1:10–11, 2 Tess 1:7, Dan 10:1-21

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.