Vad säger Bibeln om synd?

Christian MölkBibelsamtal 4 Comments

BibelsamtalOrdet ”synd” betyder ”att missa målet”, och beskriver både ett tillstånd människan befinner sig i, samt felaktiga gärningar människan gör mot både Gud och andra människor. Alla människor har syndat och är därmed skilda från Gud. När Jesus kom ner till jorden levde han ett helt igenom syndfritt liv och offrade sig själv för att ta straffet för alla människors synd genom att dö en ställföreträdande död på korset. Vid tidens slut kommer Jesus att döma och fördöma de ogudaktiga medan alla som tror på Jesus får sina synder förlåtna och ett evigt liv tillsammans med Gud.

Bibelord

12 Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen, och genom synden döden. På så sätt nådde döden alla människor, eftersom alla hade syndat.” (Rom 5:12)

23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud” (Rom 3:23)

Nej, det är era missgärningar som skiljer er från er Gud, era synder döljer hans ansikte för er så att han inte hör er.” (Jes 59:2)

34 Jesus svarade: “Jag säger er sanningen: Var och en som ägnar sig åt synd är syndens slav.” (Joh 8:34)

23 Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.” (Rom 6:23)

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Rom 5:8)

28 så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder. Och han ska träda fram en andra gång, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.” (Heb 9:28)

Samtalsfrågor

 1. Ge några exempel på olika sorters synder?
 2. Hur lyckades Jesus avstå från synd?
 3. Är alla synder lika dåliga?
 4. Finns det någon synd som Gud inte kan förlåta?
 5. Vad är det för skillnad på att synda medvetet och omedvetet?
 6. Hur undviker man att synda?
 7. Vad ska man göra om man har syndat?
 8. Hur kan församlingen vara en plats för förlåtelse och försoning?
 9. Vilken effekt får synd på våra liv?

Fler intressanta bibelord

Rom 14:23, Mark 3:29, 1 Kor 15:56, Rom 8:5-8, Rom 7:14–25, Jak 1:14–15, Mark 9:42, Ef 2:1-3, 1 Joh 1:8, Heb 4:15, 2 Tim 2:22, Jes 26:21, 2 Tess 1:8-9, 2 Petr 3:7

Dela

Comments 4

 1. Hej, om jag förstått rätt är det enda jesus säger om synd är att du ska göra dig av med dina tillgångar och ge till de fattiga, stämmer det?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Det finns ingen automatik i att man hamnar i helvetet om man gör si eller så. Det vi vet är dock att enda vägen till himlen är via tron på Jesus. Sätter man sin tilltro till Jesus så får man sina synder förlåtna och sitt namn skrivet i Livets bok.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.