Den fallna världen

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalGud skapade världen, men världen föll i synd och är nu i Djävulens våld. I och med Jesu Kristi födelse så började Guds rike sprida sig i världen och breda ut sig allt mer. Alla som tror på Jesus tillhör Guds rike men befinner sig kvar i världen fram tills Herrens dag, den dag då Jesus kommer åter för att döma världen och fullt ut etablera Guds rike och skapa en ny himmel och en ny jord. Fram till dess är vi kristna kallade att avskilja oss från synden i världen och istället vara ljus i mörkret genom att vara heliga i en fallen och syndig värld. Till vår hjälp har vi den helige Ande och varandra. När vi samlas i kristna gemenskaper, församlingar, så kan vi hjälpa varandra att lägga av vår synd och istället leva i helgelse genom att växa i den helige Andes gåvor och frukter genom Bibelstudier, bön, uppmuntran och förmaning. Genom församlingen kan vi också hjälpas åt att sprida Guds rike i världen genom mission, evangelisation, social hjälp och medmänsklighet.

Bibelord

Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. 11 Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. 12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.” (Joh 1:9–12)

19 Vi vet att vi är av Gud och att hela världen är i den ondes våld.” (1 Joh 5:19)

15 Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. 16 Allt som är i världen – köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda – det kommer inte från Fadern utan från världen.” (1 Joh 2:15–16)

Tidigare levde ni i dem på den här världens sätt och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens barn. Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra köttsliga begär och gjorde vad köttet och tankarna ville. Av naturen var vi vredens barn, precis som de andra.” (Ef 2:2–3)

Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.” (Jak 4:4)

Jag har uppenbarat ditt namn för de människor som du tog ut ur världen och gav till mig. De var dina och du gav dem till mig, och de har hållit fast vid ditt ord.” (Joh 17:6)

18 Om världen hatar er, ska ni veta att den har hatat mig före er. 19 Hade ni tillhört världen, skulle världen ha älskat er som sina egna. Men ni tillhör inte världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er.” (Joh 15:18–19)

15 Jag ber inte att du ska ta dem ut ur världen, utan att du ska bevara dem från det onda. 16 De tillhör inte världen, liksom inte heller jag tillhör världen. 17 Helga dem i sanningen: ditt ord är sanning. 18 Så som du har sänt mig till världen, så har jag sänt dem till världen.” (Joh 17:15–18)

Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom.” (Rom 12:2)

Ni, kära barn, är från Gud och har besegrat dem, för han som är i er är större än den som är i världen.” (1 Joh 4:4)

11 Mina älskade, jag uppmanar er som främlingar och gäster att hålla er borta från de köttsliga begären som för krig mot själen.” (1 Pet 2:11)

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom.” (Joh 3:16–17)

31 Han har nämligen bestämt en dag då han ska döma världen med rättfärdighet genom en man som han har utsett, och han har erbjudit tron åt alla genom att uppväcka honom från de döda.” (Apg 17:31)

13 Men efter hans löfte ser vi fram emot nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor.” (2 Pet 3:13)

Samtalsfrågor

  1. Hur undviker vi att bli påverkade av världen på ett negativt sätt?
  2. Är allt ”världsligt” synd?
  3. Vilken betydelse har en kristen gemenskap för den personliga helgelsen?
  4. Varför dömde inte Jesus världen första gången han kom till världen utan väntar istället med detta till sin återkomst?
  5. Hur kan vår församling vara ett ”ljus i mörkret” i en fallen värld?

Fler intressanta bibelord

1 Mos 1:1, Joh 1:1-3, 1 Kor 1:21, 1 Kor 6:2, 1 Kor 7:31, 2 Petr 3:10, Rom 8:19–21, 1 Kor 15:24-28, Joh 17:11–18, Upp 21:1, Kol 1:16–17, Joh 14:30, 1 Joh 3:1, Joh 18:36, 2 Kor 10:3, 1 Kor 11:32, Joh 12:31, 1 Joh 2:2

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.