Vad säger Bibeln om Gud skaparen?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalGud har skapat universum och allt liv och han är också den som uppehåller livet. Gud skapade människan till sin avbild och föddes själv till jorden som en människa i Jesus Kristus. Gud har gett människan förtroendet att förvalta skapelsen och i denna vackra Guds skapelse kan man se och uppfatta Gud. När en människa blir frälst genom tron på Jesus Kristus, föds hon på nytt och blir en ny skapelse. I framtiden kommer Gud att skapa en ny himmel och en ny jord.

Bibelord

1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet. Gud sade: ”Varde ljus!” Och det blev ljus.” (1 Mos 1:1–3)

26 Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss. De ska råda över havets fiskar och himlens fåglar, över boskapsdjuren och hela jorden och alla kräldjur som rör sig på jorden.” 27 Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. 28 Och Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden.”” (1 Mos 1:26–28)

6 Du ensam är Herren. Du gjorde himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber dig.” (Neh 9:6)

16 för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom.” (Kol 1:16)

45 Då är ni er himmelske Fars barn, för han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.” (Matt 5:45)

20 Ända från världens skapelse syns och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur, genom de verk han har skapat. Därför är de utan ursäkt.” (Rom 1:20)

2 Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.” (Ps 9:2)

17 Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit.” (2 Kor 5:17)

1 Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer.” (Upp 21:1)

Samtalsfrågor

  1. Vad innebär det att Gud skapade jorden på 6 dagar?
  2. Hur bör vi människor ta hand om och förvalta Guds skapelse?
  3. På vilket sätt vittnar skapelsen om Gud?
  4. Vad innebär det att bli ”en ny skapelse” när man blir frälst?

Fler intressanta bibelord

Apg 17:26-28, Job 33:4, 1 Mos 8:22, 2 Petr 3:7

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.