Serafernas vingar

Christian MölkAndakter, Blogg Leave a Comment

seraphim_by_alyon94-d9ns2932Serafer stod ovanför honom, var och en hade sex vingar: Med två täckte de sina ansikten, med två täckte de sina fötter och med två flög de.” (Jes 6:2)

När Jesaja i samband med sin kallelse får se in i himmelen, får han se ”serafer”, ett slags änglavarelser med sex vingar var. Varför har de just sex vingar och varför täcker de sina ansikten och fötter med dessa? Som vanligt kan man hitta ledtrådar till detta om man söker i Bibeln.

För det första så täckte seraferna sina ansikten på grund av Guds helighet. I 2 Moseboken 33:20 kan vi läsa att Gud säger till Mose: ”Mitt ansikte kan du inte få se, ty ingen människa kan se mig och leva.” Att vara i Guds närvaro är en så oerhört stark upplevelse att vi förgås i Hans heliga närvaro. Det går att likna med att stirra in i solen; man kan inte göra det någon längre stund utan att till slut bli blind. För att över huvud taget kunna vara i Guds närvaro utan att gå under var seraferna tvungna att täcka sina ansikten.

För det andra så täckte seraferna sina fötter för att visa Gud respekt. I 2 Moseboken 3:5 kan vi läsa att Gud säger till Mose: ”Kom inte hit! Tag av dig skorna, ty platsen där du står är helig mark.”” På samma sätt som att man tar av sig skorna när man går in i någon annans hus eftersom det vore respektlöst att bara klampa in med smutsiga skor i någons hem, så täcker seraferna sina fötter för att visa Gud respekt.

För det tredje så flög seraferna med de resterande två vingarna. Detta signalerar att de tjänstvilligt var redo att omedelbart lyda Guds minsta lilla vink och direkt flyga iväg och utföra Hans vilja.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att seraferna bekände Guds helighet och sin egen ödmjukhet med fyra av sina vingar, samt använde två vingar till att tjäna Herren. Det är en bra balans som vi borde lära oss av. Vi tjänar Gud bäst när vi inser vår egen litenhet och bekänner Guds storhet.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.