Vad säger Bibeln om uppståndelsen?

Christian MölkBibelsamtal 1 Comment

BibelsamtalSom en bekräftelse på Jesu gudomlighet uppstod Jesus från de döda. Jesu kropp efter uppståndelsen var en riktig kropp av kött och blod, men ändå annorlunda i och med att lärjungarna ibland hade svårt att känna igen Jesus och att han plötsligt och mirakulöst kunde dyka upp i ett låst rum. Efter sin uppståndelse visade sig Jesus för sina lärjungar och for sen upp till himlen. Vid denna tidsålders slut kommer Jesus att komma tillbaka och låta alla människor uppstå. Denna uppståndelse skiljer sig från att döda ”återupplivas”, eftersom dessa kommer tillbaka till livet i sina tidigare kroppar och kommer så småningom att dö igen, medan de som ”uppstår” får en ny evig kropp. De som tror på Jesus kommer att uppstå med nya kroppar till ett evigt liv tillsammans med Gud, och de som inte tillhör Jesus kommer att uppstå till dom.

Bibelord

Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt” (1 Kor 15:3–4)

Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, när han under fyrtio dagar lät dem se honom och talade med dem om Guds rike.” (Apg 1:3)

37 Uppskakade och rädda trodde de att det var en ande de såg. 38 Men han sade till dem: “Varför är ni så oroliga? Varför kommer det upp tvivel i era hjärtan? 39 Se på mina händer och mina fötter att det verkligen är jag. Rör vid mig och se! En ande har inte kött och ben som ni ser att jag har.”” (Luk 24:37–39)

29 Jesus svarade dem: “Ni tar fel, för ni förstår varken Skriften eller Guds makt. 30 Vid uppståndelsen gifter man sig inte och blir inte bortgift, utan man är som änglarna i himlen. 31 Men när det gäller de dödas uppståndelse, har ni inte läst vad Gud har sagt er: 32 Jag är Abrahams Gud och Isaks Gud och Jakobs Gud? Han är inte de dödas Gud, utan de levandes.”” (Matt 22:29–32)

14 Men om Kristus inte har uppstått, då är vår predikan meningslös och även er tro meningslös. 15 Då står vi där som falska vittnen om Gud, eftersom vi har vittnat om Gud att han uppväckt Kristus, som han ju inte har uppväckt ifall det verkligen är så att döda inte uppstår.” (1 Kor 15:14–15)

20 Men nu har Kristus verkligen uppstått från de döda, som förstlingen av de insomnade. 21 Eftersom döden kom genom en människa, kom också de dödas uppståndelse genom en människa. 22 Liksom alla dör i Adam, så ska också alla göras levande i Kristus. 23 Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och därefter, när han kommer, de som tillhör honom.” (1 Kor 15:20–23)

28 Var inte förvånade över detta. Det kommer en tid när alla som ligger i gravarna ska höra hans röst 29 och komma ut. De som har gjort gott ska uppstå till liv, och de som har gjort ont ska uppstå till dom.” (Joh 5:28–29)

52 i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Basunen ska ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas.” (1 Kor 15:52)

16 När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först.” (1 Tess 4:16)

25 Jesus sade: “Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig ska leva om han än dör, 26 och den som lever och tror på mig ska aldrig någonsin dö. Tror du detta?”” (Joh 11:25–26)

För om vi är förenade med honom i en död som hans, ska vi också vara det i en uppståndelse som hans.” (Rom 6:5)

13 Bröder, vi vill att ni ska veta hur det blir med dem som har insomnat, så att ni inte sörjer som de andra, de som inte har något hopp. 14 Eftersom vi tror att Jesus har dött och uppstått, så ska Gud på samma sätt genom Jesus föra fram de insomnade tillsammans med honom.” (1 Tess 4:13–14)

Samtalsfrågor

 1. Vad är det för skillnad på att återupplivas och att uppstå?
 2. Har du varit med om att någon fått sitt liv tillbaka?
 3. Vad hade hänt om Jesus inte hade uppstått?
 4. Hur kommer vår nya kropp att vara?
 5. Vad finns det för symbolik mellan dopet och uppståndelsen?

Fler intressanta bibelord

Luk 24:45–46, Ps 16:8–11, Heb 11:35, 1 Kor 15:6, Matt 28:16–17, Rom 4:24–25, Rom 8:11, Dan 12:2, Upp 20:12–13, Apg 17:31, Apg 24:15, Joh 6:39, Joh 6:44, 1 Kor 15:19, 2 Tim 2:11–12, Rom 1:4

Dela

Comments 1

 1. Hej,
  Var pastor lärde sig sådana dumheter “.Jesu kropp efter uppståndelsen var en riktig kropp av kött och blod, men ändå annorlunda…” Tror du själv att din köttsliga kropp ska uppstå efter din död?. Vilka villoläror sprider du ut. Du ska skämmas att publicera såna dumheter!
  Mvh
  Bertil Driman

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.