Tusenårsriket

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalI Gamla Testamentet profeteras om en framtida era då Gud kommer gripa in i historien och etablera sitt eviga rike med Messias som konung. Denna messianska tid karakteriseras av rättfärdighet, rättvisa, fred, Andens utgjutande och upprättandet av Guds folk och skapelsen. I och med Jesu ankomst till jorden har Guds rike redan nu kommit till världen och i samband med Jesu återkomst kommer Jesus att upprätta detta rike fullt ut genom att binda Satan i 1000 år, låta alla troende uppstå och regera på jorden tillsammans med oss. Efter detta tusenårsrike kommer Satan att släppas lös igen och samla folk till ett sista uppror mot Gud men stoppas av eld från himlen och kastas i helvetet. Därefter kommer Jesus att döma alla människor. Siffran 1000 symboliserar i Bibeln ofta ”ett oräkneligt antal”, ”evigt”, etc.

Bibelord

1 Och jag såg en ängel komma ner från himlen med nyckeln till avgrunden och en stor kedja i handen. Och han grep draken, den gamle ormen som är Djävulen och Satan, och band honom för tusen år. Sedan kastade ängeln honom i avgrunden och stängde och förseglade den över honom, för att han inte mer skulle förleda folken förrän de tusen åren nått sitt slut. Därefter ska han släppas lös för en kort tid.” (Upp 20:1–3)

4 Och jag såg troner, och de som satt på dem fick rätt att döma. Och jag såg själarna av dem som hade blivit halshuggna för Jesu vittnesbörd och Guds ord och som inte hade tillbett vilddjuret och dess bild eller tagit emot märket på sin panna eller sin hand. De levde och regerade med Kristus i tusen år. Men de andra döda levde inte förrän de tusen åren hade gått. Detta är den första uppståndelsen. Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen. Över dem har den andra döden ingen makt, utan de ska vara Guds och Kristi präster och regera med honom i tusen år.” (Upp 20:4–6)

Och när de tusen åren har nått sitt slut ska Satan släppas ut ur sitt fängelse. Och han ska gå ut för att förleda folken vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till striden. Deras antal är som havets sand. De drog upp över hela jordens vidd och omringade de heligas läger och den älskade staden. Men eld kom ner från himlen och förtärde dem. 10 Och djävulen som hade förlett dem kastades i sjön av eld och svavel där också vilddjuret och den falske profeten är. Och de ska plågas dag och natt i evigheters evighet.” (Upp 20:7–10)

15 Han sade: “Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet!”” (Mark 1:15)

Han ska döma mellan hednafolken och skipa rätt för många folk. Då ska de smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folk ska inte lyfta svärd mot folk och inte mer öva för krig.” (Jes 2:4)

Vargar ska bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar. Kalvar och unga lejon och gödboskap ska vara tillsammans, och en liten pojke ska valla dem. Kor och björnar ska gå och beta, deras ungar ska ligga tillsammans, och lejon ska äta halm som oxar. Ett spädbarn ska leka vid huggormens håla, ett avvant barn räcka ut handen mot giftormens öga. Ingenstans på mitt heliga berg ska man göra något ont eller förstöra något, för landet ska vara fullt av Herrens kunskap, liksom vattnet täcker havet.” (Jes 11:6–9)

Samtalsfrågor

  1. Har Guds rike redan börjat?
  2. Är siffran ”1000” symbolisk?
  3. Kommer tusenårsriket att vara ett jordiskt rike?
  4. Hur kommer tusenårsriket att vara?
  5. Vad är syftet med tusenårsriket?
  6. Varför kastas inte Satan i helvetet med en gång?
  7. Vilka är de människor som gör uppror mot Gud?

Fler intressanta bibelord

Dan 2:37–44, Dan 7:13–14, Upp 11:15, Matt 12:28, Apg 1:6–7, Jes 9:7, Hes 11:19–20, Jes 65:25, Matt 19:28, Matt 25:31-46

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.