Vad säger Bibeln om 666?

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Vanliga frågor 9 Comments

16Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller på pannan, 17så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. 18Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex.” (Upp 13:16–18)

Kommer Antikrist i den sista yttersta tiden försöka tvinga på oss ett märke på pannan eller handen med siffran 666 på? Eller ska man tolka detta symboliskt på något sätt?

För att förstå vad pannan, handen och siffran 666 betyder så måste vi förstå att Uppenbarelseboken är en skrift fylld av symbolspråk. Exempelvis symboliserar siffran 7 i Bibeln ”fullkomlighet”, ”fulländning”, ”totalt”, ”perfektion”, ”allt”, etc.  Så när Johannes skriver om Guds ”sju andar” så betyder inte det att Gud har sju andar utan att Guds Ande är fullkomlig och perfekt. Eller när Johannes får varsitt budskap till just sju församlingar så förstår vi att dessa budskap är riktade till ”alla” församlingar i ”alla” tider.

Men vad symboliserar då siffran ”666”? En ledtråd till tolkning av denna siffra finner vi i 1 Kung 10:14, där det står att “Det guld som årligen kom in till Salomo vägde sexhundrasextiosex talenter”. Om man dessutom betänker att Uppenbarelseboken menar att man inte kan köpa eller sälja utan Vilddjurets märke, så förstår vi att siffran 666 är kopplat till pengar.

Det andra vi behöver förstå vad gäller tolkningen av 666 är att man skulle få dess märke på handen eller på pannan. Vad innebär detta? Finns det någon symbolisk förståelse av handen och pannan? Ja, det gör det! I 5 Mos 11:18 kan vi läsa att Israels folk skulle lägga Guds ord ”på ert hjärta och ert sinne, och binda dem som ett tecken på er hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på er panna.

Med utgångspunkt ​i detta Bibelord så lägger många judar små lappar med Bibelord i två kapslar som ​man binder runt armen och på pannan som en påminnelse att helt tjäna Gud, dvs. både i ord och handling, både i teori (pannan) och praktik (handen), med både hjärta och händer. Denna judiska tradition är även känd som tefillin.

Vi kan även se i Kyrkohistorien att det har funnits tider av förföljelse då kristna inte varit tillåtna att köpa eller sälja på marknadsplatser utan att först ha visat upp ett intyg på att de tillbett den romerske kejsaren.

Den symboliska innebörden av att ta emot siffran 666 på handen eller pannan torde således vara att “låta pengar helt ta makten över våra liv”. Min personliga tolkning av detta Bibelord är alltså inte att man ska behöva vara rädd för att råka få just siffran 666 på handen eller pannan, utan att man ska akta sig för att göra Mammon till Herre.

Har du en annan tolkning av detta Bibelord? Skriv i så fall gärna en kommentar nedan.

Dela

Comments 9

 1. Men snälla nån, Gud varnar enträget i sitt ord om att låta sig ta emot märket. Det du säger att det gör inget att ta emot märket gör ju så att många utav Guds barn kommer sluta i Helvetet… Må Herren Jesus vara domaren i det du säger och menar.
  I Kristus Jesus /Clarence

 2. Har funderat på vilddjurets roll i nutid.Det finns förslag från vissa länder att den som inte låter vaccinera sig mot covid-19 ska isoleras från samhällets tjänster.. Att det ska bli obligatoriskt att uppvisa ett intyg att man är vaccinerade.när man ska få hända eller resa.I dagens tekniska samhälle är det enkelt via ett giltigheschip.När det finns ganska goda bevis på att covid-19 har sitt ursprung i vilddjur så går genast min tanke till Bibelns förmåga att förutsäga sanningen exakt.Harmageddon ser ut att fortare än vi vill tro alltså slaget mellan vilddjuret synonymt ed djävulen. Och de sanna kristna.

 3. Människans tid är 6 dagar i veckan, den sjunde ska helgas. Människans hårda arbete och strävan efter total kontroll över tillvaron får inte ta över. Den 7:e dagen måste vigas åt det gudomliga. Eller naturen självt.

  En bonde ska inte plöja hörnen på åkern, något måste bli kvar till naturen. Om vi tar bort det sjunde, så tar vi bort det gudomliga, det blir bara människans gärningar kvar. 666 har flera matematiska egenskaper också, men som blir ett uttryck för människans strävan efter kontroll. Något måste lämnas åt slumpen, det går inte att kräva total kontroll av hela samhället, olikheter finns och kommer alltid att finnas – låt dem vara där.

  Ett kontantlöst samhälle är steg i den här riktningen. Bara den med symbolen för människans strävan efter total kontroll kan delta i samhället, dvs transaktioner i olika former, man måste ha ett kreditkort i handen. Total kontroll över varje människas privatekonomi i händerna på staten och bankerna. Ett visst mått affärer utan statens inblandning måste kunna tillåtas i ett samhälle, det är gliporna i golvbrädorna som gör att de inte gistar och spricker, det är det okontrollerade, inte helt perfekta i konsten som gör den så episk – en 3d animering på en dator är för perfekt för att kunna visa en glimt av det gudomliga.

  Hur hjälper man en fattig människa, en människa med skulder som målar om ditt hus och får kontanter svart för att komma runt vardagen? Om han inte är kreditvärdig och inte får ha ett kontantkort? Och hans tre tusenlappar går till avbetalningar till staten direkt? Mormors slant till barnbarnen? Ska staten ha kontroll över gräsklipparen du säljer till stuggrannen?

  Människans kontrollbehov där ingenting lämnas åt slumpen, naturen, det gudomliga har vi sett redan. Socialism, kommunism, fascism och nazism hade en sak gemensamt: De hatade Gud och försökte själva bli gudar – de var ateister. Total kontroll över medborgaren, judepass och Gulagläger.

  Så kreditkortet, Swish, paypal och inga kontanter – den som inte har vildjurets kreditkortsnummer inbränt i handen får inte köpa och sälja. Kort och gott: Får inte leva i samhället, och de som får det blir slavar under staten.

  Det kan bara gå på ett sätt. Åt Helv…

 4. Missar du inte här att den andliga symboliken för judarna uttryckte sej materiellt så att de skulle bära märken på handen och pannan. Likaså kommer den andliga innebörden i vilddjurets märke att manifesteras i materiella tecken så att de som tillber odjuret kommer att märka sej på handen eller pannan.
  Den symboliska innebörden lär oss vad den materiella märkningen handlar om.

 5. I dessa pandemitider kan man tänka lite längre, allt fler kräver vaccinationsbevis vilket inte är hållbart i längden.
  Misstänker att alla kommer att få ett chip insatt i sig (kanske i handen) istället för att ha med sig vaccinbeviset hela tiden. Bara skanna av handleden typ.
  På så vis är vi märkta allihop!

 6. Jag har sen några år tänkt som du nämner om (när det gäller att förföljda kristna inte fick handla utan ett intyg) att märket kommer att vara knutet ett “användaravtal”, som så mycket annat är idag, men som kommer skapa problem för oss kristna att gå med på pga av att innehållet på olika sätt hindrar våra rättigheter att utöva vår tro (tex. evangelisation, att predika hela bibeln osv). Såna här avtal ser vi redan att företag som Google mfl redan börjat närma sig.

  Sen har jag på senare tid funderat på om inte märket verkligen kommer vara ett märke (liknande en QR-kod tex) och inte ett chip, och att det kommer vara en markering många gärna vill visa att man gör, lite i stil med att man visar att man till 100% backar det märket står för och bär det med känsla av stolthet. (Som en enkel jämförelse när man sätter olika typer av symboler, flaggor eller slogans på sin profilbild på sociala medier.) “Är du för eller emot?” De som inte vill göra detta visar då synbart att man inte stöttar det gemensamma projektet, den gemensamma synen, osv.

 7. Intressant att så många har valt att köpa chipteorin. Samma sak med när du skriver “finns ganska goda bevis”. Och vad är en sann kristen? Är det någon som inte längre förlitar sig på gud utan låter sig skrämmas till konspiration aspekter ingår? Tänk att våra skapare i sitt prov på människan moral lyckades få en sån tydlig bild över vilka människor som förlitar sig på gud och sina sinnen genom att skapa en illusion av pandei med saltlösning i sprutorna

 8. Efter vad jag kan förstå, när jag läser Uppenbarelseboken så kommer detta att ske först efter att sigillerna har öppnats, de 144.000 Guds tjänare från alla Israels stammar har dykt upp ( Gud har ju sagt att han ska vissla fram dom),de sju basunerna, de två vittnen. Efter att först 1/4 av mänskligheten har dödats och sedan 1/3.

  Så hälften av världens befolkning kommer att vara borta innan denna härskare med märket dyker upp.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.