Vad säger Bibeln om uppryckandet?

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Vanliga frågor 4 Comments

Huruvida vi kristna kommer att “ryckas upp” i samband med att den sista tiden börjar är en fråga som splittrar många kristna. En del tror inte på uppryckandet, andra tror att det sker antingen i början, i mitten eller i slutet av den sista tiden. Framförallt har detta diskuterats i USA pga filmserien “Left Behind” där uppryckandet benämns “The Rapture”.

Denna debatt grundar sig i att Paulus skriver så här:

“Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren.” (1 Thess 4:17).

“så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga.”(1 Thess 3:13).

Baserat på dessa Bibelverser så spekulerar somliga i om Jesus eventuellt kommer komma tillbaka i två faser; först för att ”rycka upp” alla troende till sig och sen en andra gång tillsammans med “sina heliga”, (antingen kristna eller änglar), för att uppenbara sig själv för resten av världen.

Men eftersom det finns så få Bibelverser som beskriver detta så anser jag personligen att det blir svårt att få klarhet. Även om det är mycket möjligt att det kommer att ske ett “uppryckande” så anser jag att man bör akta sig för att bygga en lära på något som det står så lite om i Bibeln. Det viktiga är att man som kristen är beredd på att Jesus snart kommer tillbaka, men exakt hur detta kommer att gå till får vi helt enkelt vänta och se!

Dela

Comments 4

 1. När det gäller Uppryckandet, så är det Paulus som skriver om det. Det som gör att det som står i 1:a Thessalonikerbrevet trovärdigt, är det som Paulus skriver om i 2:a Korinthierbrevet 12: 2-4, när han var i 3:dje himlen. Där fick han reda på det, som han beskriver angående Uppryckandet. Så visst är det trovärdigt, att ett Uppryckande innan Vedermödan kan ske. Eller s.k. Mid-Trib, eftersom det står om att Jesus skall förkorta den tiden.

  I Kristus,
  Jeanette ❤

 2. Bibeln är tydlig om vad som kommer att ske vid Jesus ankomst. Jesus varnar sina efterföljare för falska messias och profeter(lärare) – därför är det viktigt att vi studerar Bibeln noga så att vi inte blir förda bakom ljuset. Jesus kommer inte att sätta sina fötter på jorden när han kommer tillbaka – det står att de som lever skall tillsammans med de döda i Kristus möta Herren i luften.
  ”De försökte titta upp mot himlen när han uppsteg, då plötsligt två vitklädda män stod bland dem och sa: ”Ni män från Galileen, varför står ni här och tittar upp mot himlen? Denne Jesus som har tagits upp från er till himlen ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom fara upp på.”(Apg 1:10-11)

  ”Se! Han kommer med molnen, och varje öga ska se honom, också de som genomborrade honom. Alla stammar på jorden ska jämra sig för hans skull. Ja, amen.”(Upp 1:7)

  ”Vi vill meddela er det som Herren själv har lärt oss: Vi som fortfarande lever när Herren kommer tillbaka ska inte komma före de döda. När Herren själv kommer ner från himlen, och en befallning hörs, ljudet av en ärkeängels röst och en Guds trumpet, då ska alla som har dött i Kristus uppstå först. Efter det ska vi, som fortfarande lever och finns kvar på jorden, föras bort bland molnen tillsammans med dem för att möta Herren i luften. Och sedan ska vi för alltid vara med honom. Trösta och uppmuntra nu varandra med dessa ord.”(1Tess 4:15–18)

  ”Om någon då säger till er: ’Här är Messias’, eller: ’Här är han’, så tro honom inte! Falska messias och falska profeter ska komma och göra stora tecken och under för att om möjligt lura också de utvalda. Var på er vakt! Se, jag har varnat er i förväg! Får ni alltså höra ett rykte om att han är ute i öknen, så gå inte dit. Och säger någon att han har gömt sig någonstans, så tro det inte! För som när blixten flammar till över himlen från öster till väster, så ska det vara när Människosonen återvänder.”(Matt 24:23-27) etc. etc.

  ”Då ska Människosonens tecken visa sig på himlen, och alla folk på jorden ska jämra sig och klaga. De ska få se Människosonen komma på himlens moln med makt och stor härlighet. Och till ljudet av mäktiga trumpetstötar ska han sända ut sina änglar för att samla ihop hans utvalda från alla väderstreck, från himlens ena gräns till den andra.”(Matt 24:30,31)

  Jesus skall alltså komma på molnen – alla ska se honom – en befallning hörs – en ärkeängels röst – en Guds trumpet – Jesus kommer på himlens moln med makt och stor härlighet – ljud av mäktiga trumpetstötar. Det råder ingen tvekan om att ingen kommer att missa Jesus ankomst!

  Har inte hittat någon text i Bibeln som stöder tanken om att Jesus skall komma i hemlighet som en tjuv, däremot kommer han att komma som en tjuv – oväntat – för dem som inte tror på honom(1Thess 5:2-4). Inte heller om något hemligt uppryckande före Jesus ankomst på himlens skyar. Skulle vara intressant att få fler synpunkter i ämnet…

 3. Det här så genant för mänskligheten. Vad har ni kristna för bevis för att det texten skriver är sant? Bibelns texter är endast påståenden. Inga bevis. Ni gör inget annat än att skapa ångest.

 4. Innan människan visste A så fanns ordet . Finns inga påstående ! Bibeln är Guds ord där allt började och där allt ska sluta. Finns ingen Greta eller Hans som kan rädda världen genom klimat smart och där är inte frälsningen . Världen håller på att falla av människans ego där har du ångest. Sluta lev i mörker kom till ljuset och se sanningen istället. För Sverige eller Nato kommer inte att frälsa dig !

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.