Vad säger Bibeln om den sista tiden?

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Vanliga frågor Leave a Comment

När lärjungarna frågar Jesus om hur den sista tiden kommer att vara innan Jesu återkomst, får de som svar att många kommer att hävda att de är Messias, Jesu återkomst kommer att märkas över hela jorden, det kommer vara många krig här och där, det kommer att bli hungersnöd, det kommer att bli jordbävningar på den ena platsen efter den andra, kristna kommer att avfalla från sin tro och börja hata varandra, många kristna kommer att hatas, plågas och dödas, många falska profeter kommer att framträda och tyvärr kommer många att lyssna på dessa och laglösheten kommer att tillta (Matt 24:3-14). När vi ser allt detta betyder det att ”födslovåndorna” har börjat (Mark 13:8), vilket betyder att allt detta kommer att öka och tillta i kraft ju närmare slutet vi kommer.

Något som vi kristna bör vara extra uppmärksamma på är att under den sista tiden kommer detta att hända: ”falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra tecken och under för att om möjligt leda de utvalda vilse” (Mark 13:22). Om en person gör under och tecken men inte predikar det sanna evangeliet bör vi alltså ”vara på vår vakt” som Jesus säger. Tyvärr verkar det utifrån Jesus ord som att en del kristna tyvärr kommer ledas vilse av dessa falska profeter.

När vi ser allt detta vet vi alltså att slutet börjar närma sig, men det är först när vi ser ”förödelsens styggelse … stå på helig plats” (Matt 24:15) som den absolut sista tiden har börjat och vi kan veta att Jesus är ”nära och står vid dörren” (Matt 24:33).

Uttrycket ”förödelsens styggelse” kommer från Daniel 11:31 och syftar på en sådan förödande orening av Templet att det överges. I Daniels bok syftar detta först och främst på när den syrisk-grekiske kungen Antiochus Epiphanes år 167 f.Kr. reste ett altare inuti Jerusalems Tempel och där på offrade en gris till den grekiske guden Zeus. Denna händelse ledde till ett judiskt uppror som slutade med att judarna återtog sitt land och renade Templet. Detta firas än idag under namnet Hanukkah eller Ljushögtiden. Den ”förödelsens styggelse” som Jesus pratar om är Antikrist som kommer att sätta sig i Guds tempel och säga sig vara Gud. Paulus skriver: ”Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram, motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.” (2 Thess 2:3-4). Eftersom det för tillfället inte finns något tempel i Jerusalem så måste det antingen först byggas upp igen eller så betyder tempel ”församlingen” (1 Kor 3:16–17, 2 Kor 6:16–7:1, Ef 2:21).

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.