Vad säger Bibeln om avfall?

Christian MölkBibelteman Leave a Comment

BibelsamtalAvfall innebär att en person som tidigare bekänt sig som troende överger eller förnekar sin tro. Enligt Bibeln kommer den sista tiden att kännetecknas av avfall, och de troende uppmanas att härda ut och hålla fast vid sin tro eftersom man annars riskerar att missa himlen. Om man mot all förmodan har avfallit från tron på Jesus så uppmanas man att omvända sig innan det är försent.

Bibelord

1 Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror,” (1 Tim 4:1)

24 Falska messiasgestalter och falska profeter ska träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.” (Matt 24:24)

Framför allt ska ni veta att det i de sista dagarna kommer hånfulla människor som drivs av sina begär och som hånar” (2 Pet 3:3)

Jag är förvånad att ni så fort överger honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium,” (Gal 1:6)

Låt ingen bedra er på något sätt. Först måste avfallet komma och laglöshetens människa träda fram, fördärvets son,” (2 Tess 2:3)

Det ska komma en tid då människor inte längre står ut med den sunda läran utan samlar åt sig mängder av lärare efter sina egna begär, så som det kliar i deras öron att få höra. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.” (2 Tim 4:3–4)

38 Den som skäms för mig och mina ord i det här trolösa och syndiga släktet, honom ska också Människosonen skämmas för när han kommer i sin Fars härlighet med de heliga änglarna.” (Mark 8:38)

Om någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och vissnar. Sådana grenar samlar man ihop och kastar i elden, och de bränns upp.” (Joh 15:6)

12 Bröder, se till att ingen av er har ett ont och trolöst hjärta så att han avfaller från den levande Guden. 13 Uppmuntra varandra i stället varje dag, så länge det heter i dag, så att ingen av er förhärdas genom syndens makt att bedra. 14 Vi är Kristi vänner om vi stadigt håller fast vid vår första tillförsikt ända till slutet.” (Heb 3:12–14)

Samtalsfrågor

  1. Ge exempel på hur man kan avfalla från den kristna tron?
  2. Hur aktar man sig från att själv avfalla?
  3. Är det viktigt att ha en sund teologi?
  4. Hur gör man om någon hamnar allt längre bort från ”den sunda läran”?

Fler intressanta bibelord

Heb 6:4–8, 2 Pet 3:17, Matt 18:6, 1 Joh 2:19

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.