Vad säger Bibeln om villoläror?

Christian MölkBibelsamtal 1 Comment

BibelsamtalEn villolära är en lära som inte stämmer överens med Bibelns undervisning. När en villolära får fäste skapar den oro och splittring i församlingen, och leder somliga bort från Sanningen. Några vanliga villoläror på Nya Testamentets tid var att man inte kunde bli frälst om man inte omskar sig, att Jesus inte var en sann människa, att Jesus inte till fullo är Gud och att Herrens dag redan hade kommit. Paulus ägnade en stor del av sina brev till att gå emot villoläror och istället undervisa den sunda läran.

Bibelord

Mina älskade, trots min stora iver att skriva till er om vår gemensamma frälsning fann jag det nödvändigt att skriva och mana er fortsätta kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga. Hos er har det nämligen nästlat sig in vissa personer vars dom för länge sedan är förutsagd i Skriften. De är gudlösa, de förvränger vår Guds nåd till försvar för omoral och förnekar vår ende Härskare och Herre, Jesus Kristus.” (Jud 3–4)

Om någon sprider andra läror och inte håller sig till vår Herre Jesu Kristi sunda ord och den lära som hör till gudsfruktan, så är han högmodig och okunnig och har en sjuklig lust att diskutera och strida om ord. Sådant leder till avund, bråk, förtal, misstankar” (1 Tim 6:3–4)

1 Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror, förledda av hycklande lögnare som är brännmärkta i sina samveten. De förbjuder folk att gifta sig och befaller dem att avstå från mat som Gud har skapat för att tas emot med tacksägelse av dem som tror och känner sanningen. Allt som Gud har skapat är gott, och inget är förkastligt när det tas emot med tacksägelse. Det helgas genom Guds ord och bön.” (1 Tim 4:1–5)

17 Jag uppmanar er, bröder, att se upp för dem som skapar splittring och väcker anstöt mot den lära som ni har fått undervisning i. Håll er borta från dem, 18 för sådana människor tjänar inte vår Herre Kristus utan sin egen buk, och med fina ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor.” (Rom 16:17–18)

Jag är förvånad att ni så fort överger honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Det är bara några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. Men även om vi själva eller en ängel från himlen skulle ge er ett annat evangelium än det vi har predikat, så ska han vara under förbannelse. Det vi redan har sagt säger jag nu igen: om någon ger er ett annat evangelium än det ni har tagit emot, så ska han vara under förbannelse.” (Gal 1:6–9)

Det ska komma en tid då människor inte längre står ut med den sunda läran utan samlar åt sig mängder av lärare efter sina egna begär, så som det kliar i deras öron att få höra. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.” (2 Tim 4:3–4)

1 Några som hade kommit ner från Judeen började lära bröderna att de inte kunde bli frälsta om de inte lät omskära sig enligt seden från Mose.” (Apg 15:1)

Det finns ju många bedragare som har gått ut i världen, de som inte bekänner att Jesus är Kristus som kommit i köttet. Sådan är Bedragaren, Antikrist.” (2 Joh 7)

Jesus svarade dem: “Se till att ingen bedrar er. Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de ska bedra många.” (Matt 24:4–5)

23 Om någon då säger till er: Här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. 24 Falska messiasgestalter och falska profeter ska träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.” (Matt 24:23–24)

Se till att ingen fångar er med den tomma och förrädiska filosofi som bygger på mänskliga traditioner och världsliga makter och inte på Kristus.” (Kol 2:8)

1 Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror,” (1 Tim 4:1)

Men de gudlösa gamla myterna ska du avvisa. Träna dig i stället i gudsfruktan.” (1 Tim 4:7)

3 I sin girighet kommer de att utnyttja er med hjälp av falska argument. Men domen över dem är verksam sedan länge, och deras undergång sover inte.” (2 Pet 2:3)

Men jag är rädd att liksom ormen med sin list förledde Eva, så kan också era sinnen förföras och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus. För om någon kommer och predikar en annan Jesus än den vi har predikat, eller om ni tar emot en annan ande eller ett annat evangelium än det ni tidigare tagit emot, då accepterar ni det gärna.” (2 Kor 11:3–4)

Samtalsfrågor

 1. Har du stött på någon villolära?
 2. Känner du till några exempel på efterbibliska villoläror?
 3. Varför uppstår villoläror?
 4. Hur avgör man om en lära är en villolära?
 5. Hur står man emot villoläror?

Fler intressanta bibelord

Heb 13:9, Apg 15:24, 1 Tim 1:3–4, 1 Joh 4:1–3, 2 Tess 2:1–2, Ef 4:14, Kol 2:20–22, 2 Pet 3:17, Tit 1:10–14

Comments 1

 1. Hej Christian! Jag heter Anders Norgren, fiskarson, född i Ulvöhamn 1945. Jag är gift med Karin och sen 1/8 -23 bor vi i Helsingborg. Jag mötte Jesus i en mycket stark och ovanlig dröm 2/11 -78.
  Det första och mycket jobbiga motståndet kom från jw… Det har föranlett mig att noggrant, länge och mycket, tillgodogöra mig Guds ord! Det har lett mig till en mycket gedigen grund om vem Jesus är, i GT och i NT. De första 25 åren med 1917 års bibel och sen och fortfarande, SFB 98.
  GbY Christian och välsignat gott nytt år!
  Anders

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.