Vad säger Bibeln om församlingen?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalFörsamlingen är en gemenskap av troende som har Jesus Kristus i centrum. Församlingen är Guds älskade folk som har kallats ut ur världen, men som ändå lever kvar i världen för att fungera som ett ljus för världen genom att älska varandra, leva heligt och prisa Gud. Församlingen leds av ett andligt ledarskap och samlas regelbundet kring Guds ord, dop, nattvard, lovsång, bön, själavård och kristen gemenskap. Församlingen är en plats där syndare i den helige Andes kraft formas till att bli Jesu lärjungar genom att helgas, växa i sitt lärjungaskap, fördjupas i kärlek till Gud och medmänniskor och tränas i att nå ut med evangeliet till hela världen.

Bibelord

20 För där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem.” (Matt 18:20)

Och låt er själva som levande stenar byggas upp till ett andligt hus, ett heligt prästerskap som ska bära fram andliga offer som Gud tar emot med glädje genom Jesus Kristus.” (1 Pet 2:5)

Men ni är ett utvalt släkte, ett kungligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk för att förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus. 10 Ni som förr inte var ett folk är nu Guds folk, ni som inte hade fått barmhärtighet har nu fått barmhärtighet.” (1 Pet 2:9–10)

42 De höll troget fast vid apostlarnas undervisning och vid gemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna. 43 Varje själ greps av bävan, och många under och tecken gjordes genom apostlarna. 44 Alla de troende var tillsammans och hade allt gemensamt.” (Apg 2:42–44)

15 Men om jag dröjer vill jag att du ska veta hur man bör bete sig i Guds hus, som är den levande Gudens församling, sanningens pelare och grundval.” (1 Tim 3:15)

19 Därför är ni inte längre gäster och främlingar, utan medborgare med de heliga och medlemmar i Guds familj. 20 Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv.” (Ef 2:19–20)

16 Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut och bära frukt, och er frukt ska bestå. Då ska Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn.” (Joh 15:16)

27 Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. 28 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.29 Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet.” (Gal 3:27–29)

Samtalsfrågor

  1. Vad är en församling?
  2. Vad betyder församlingen för dig?
  3. Har du erfarenhet av olika församlingar?
  4. Vad är syftet med församlingen?
  5. Hur blir man en del av församlingen?
  6. Hur formas vi till att bli Jesu lärjungar?

Fler intressanta bibelord

Rom 9:25, Heb 12:23, 1 Kor 3:11

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.