Vad säger Bibeln om Guds Son?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalGud Sonen är evig, har alltid existerat och är Gud men samtidigt en egen person. Guds Son föddes till jorden i Jesus Kristus för att rädda mänskligheten från synd och genom sin död och uppståndelse ge evigt liv till alla som tror på honom. Jesus Kristus är i egenskap av både Gud och människa Guds perfekta avbild och medlaren mellan Gud och människa. Jesus sitter just nu på Guds högra sida och ber för oss och när tiden är inne kommer han att återvända till jorden och frälsa dem som väntar på honom och döma de ogudaktiga.

Bibelord

1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. … 14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning.” (Joh 1:1, 14)

Han var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik. När han till det yttre hade blivit som en människa, ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn,
10 för att i Jesu namn alla knän ska böjas, i himlen och på jorden och under jorden, 11 och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud Fadern till ära.”
(Fil 2:6–11)

Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor: människan Kristus Jesus,” (1 Tim 2:5)

15 Vi har inte enöverstepräst som inte kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som har varit frestad i allt liksom vi fast utan synd.” (Heb 4:15)

Men för att ni ska veta att Människosonen har makt på jorden att förlåta synder, säger jag dig” – och nu talade han till den lame: ”Res dig, ta din bädd och gå hem!”” (Matt 9:6)

34 Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och vädjar för oss.” (Rom 8:34b)

29 Dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, så att Sonen blir den förstfödde bland många bröder.” (Rom 8:29)

Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord. Och sedan han fullbordat en rening från synderna sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.” (Heb 1:3)

I honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt,” (Kol 2:9)

Samtalsfrågor

  1. Vad har Jesus betytt för dig i ditt liv?
  2. Vem är Guds Son?
  3. Varför kom Guds Son till jorden och vad gjorde han när han var här?
  4. Varför kallas Jesus för både ”Guds Son” och ”Människosonen”?
  5. Vad har Jesus och människan gemensamt och vad har vi inte gemensamt?

Fler intressanta bibelord

Joh 3:16, Matt 28:19, Kol 1:17, Matt 21:18, Joh 19:28, Joh 4:6, 1 Pet 2:22, Joh 5:29, Apg 10:38

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.