Pastor Christian Mölk | Vad säger Bibeln om Guds rike?

BibelsamtalGuds rike, även känt som himmelriket, är inte en geografisk plats. I Guds rike regerar Jesus regerar som Herre och kung, i kontrast till Världens rike, där Djävulen regerar. Guds rike har kommit till jorden i och med Jesus, breder ut sig mer och mer varthelst budskapet om Jesus sprids, och kommer att komma i sin fullhet den dag då Jesus återvänder. För att komma in i Guds rike behöver man omvända sig, tro på Jesus, lämna allt och födas på nytt. De som är fattiga, små och syndiga har lättare att komma in i Guds rike än de som är rika, högfärdiga och självrättfärdiga. Väl inne i Guds rike råder andra regler och förutsättningar än i världens rike; vi är inte längre slavar och herrar utan istället bröder och systrar och tanken är att det ska råda kärlek, fred, frid, förlåtelse, upprättelse, renhet och glädje emellan oss.

Bibelord

1 Vid den tiden trädde Johannes Döparen fram och förkunnade i Judeens öken och sade: “Omvänd er! Himmelriket är nära.”” (Matt 3:1–2)

16 Lagen och profeterna hade sin tid fram till Johannes. Sedan dess förkunnas evangeliet om Guds rike, och alla uppmanas enträget att komma in.” (Luk 16:16)

14 Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.” (Matt 24:14)

20 Då Jesus blev tillfrågad av fariseerna om när Guds rike skulle komma, svarade han: “Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. 21 Ingen ska kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är mitt ibland er.”” (Luk 17:20–21)

15 Jag säger er sanningen: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.” (Mark 10:15)

Jesus svarade: “Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.”” (Joh 3:3)

5 Lyssna, mina älskade bröder. Har inte Gud utvalt dem som är fattiga i den här världen till att bli rika i tron och få ärva riket som han lovat dem som älskar honom?” (Jak 2:5)

15 Och den sjunde ängeln blåste i sin basun. Då hördes starka röster i himlen: “Väldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han ska vara kung i evigheters evighet.”” (Upp 11:15)

Samtalsfrågor

  1. Vad är det för skillnad mellan att vara medborgare i Guds rike och medlem i en församling?
  2. På vilket sätt syns Guds rike i vår församling?
  3. Hur blir vi bättre på att lära oss leva efter Guds rikes regler och förutsättningar?
  4. Varför är det så svårt för rika att komma in i Guds rike?

Fler intressanta bibelord

Luk 6:20, Kol 1:12–13, Ef 5:5, Gal 3:26–28, Upp 12:10, 1 Kor 15:24, Luk 22:18, Luk 9:59–62, Apg 14:22, Matt 16:28, Luk 13:20–21, Mark 4:30–32, Apg 28:31, Luk 8:1, Matt 13:44, Matt 19:23–24, Matt 8:11, Matt 5:10, Matt 19:14, Matt 7:21, Joh 18:36

Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.