Vad säger Bibeln om kärlek?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

Bibelsamtal

Grekiskan har fyra olika ord som vi alla översätter till ”kärlek” på svenska:

  • Agape: Guds eviga, osjälviska och självutgivande kärlek
  • Fileo: Den kärlek man känner till sina släktingar och vänner
  • Storge: Den kärlek man naturligt känner till sin nära familj
  • Eros: Den själviska, känslosamma och sexuella kärleken

Gud är agape-kärlek i sitt innersta väsen; han älskar osjälviskt, förutsättningslöst och självutgivande. Vi människor drivs normalt sett av en självisk kärlek till oss själva som leder till att vi sätter oss själva i centrum och behandlar andra människor dåligt. Eftersom Gud vill rädda oss från detta syndiga beteende blev Gud människa och gav sitt eget liv för oss. Genom att följa Jesus lär vi oss att älska Gud, oss själva, vår medmänniska och till och med vår fiende.

Bibelord

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

Mina älskade, låt oss älska varandra, för kärleken kommer från Gud. Var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, för Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. 10 Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. 11 Mina älskade, om Gud har älskat oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra. 12 Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra, förblir Gud i oss och hans kärlek har nått sitt mål i oss. 13 Vi vet att vi förblir i honom och han i oss genom att han har gett oss av sin Ande. 14 Vi har sett och vittnar om att Fadern har sänt sin Son som världens Frälsare. 15 Om någon bekänner att Jesus är Guds Son, förblir Gud i honom och han själv förblir i Gud. 16 Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den. Gud är kärlek. Den som förblir i kärleken förblir i Gud, och Gud förblir i honom. 17 Så har kärleken nått sitt mål hos oss: att vi har frimodighet på domens dag. För sådan han är, sådana är också vi i den här världen.18 Det finns ingen rädsla i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan, för rädsla hör samman med straff. Den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken. 19 Vi älskar därför att han först har älskat oss. 20 Om någon säger att han älskar Gud men hatar sin broder, så är han en lögnare. Den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud som han inte har sett. 21 Och detta bud har vi från honom: att den som älskar Gud också ska älska sin broder.” (1 Joh 4:7–21)

25 Sedan kom en laglärd fram för att pröva honom och frågade: “Mästare, vad ska jag göra för att få evigt liv?” 26 Jesus sade till honom: “Vad står det skrivet i lagen? Hur läser du där?” 27 Han svarade: “Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”” (Luk 10:25–27)

44 Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er.” (Matt 5:44)

Om jag talar både människors och änglars språk men inte har kärlek, är jag bara ekande brons eller en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och vet alla hemligheter och har all kunskap, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg men inte har kärlek, så är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag offrar min kropp till att brännas men inte har kärlek, så vinner jag ingenting. Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte över orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig. Men profetiorna ska försvinna, tungomålen ska tystna och kunskapen försvinna. Vi förstår bara till en del och profeterar till en del, 10 men när det fullkomliga kommer ska det som är till en del försvinna. 11 När jag var barn talade jag som ett barn, tänkte som ett barn och förstod som ett barn. Men sedan jag blivit vuxen har jag lagt bort det barnsliga. 12 Nu ser vi en gåtfull spegelbild, men då ska vi se ansikte mot ansikte. Nu förstår jag bara till en del, men då ska jag känna fullkomligt, så som jag själv blivit fullkomligt känd. 13 Så består nu tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.” (1 Kor 13)

Samtalsfrågor

  1. Vad är det för skillnad på ”mänsklig” kärlek och ”gudomlig” kärlek?
  2. Hur älskar man Gud av hela sitt hjärta?
  3. Hur älskar man sin medmänniska som sig själv?
  4. Går det att älska sin medmänniska som sig själv om man inte älskar sig själv?
  5. Är all sorts kärlek alltid bra?
  6. Vad är motsatsen till kärlek?

Fler intressanta bibelord

Rom 5:6-8, 1 Joh 3:1, Ef 5:25, Luk 15:11–32, Rom 8:38–39, Joh 14:23, Rom 8:29, Fil 2:1-5, Joh 13:34–35, Joh 15:9–17

Beställ boken Bibelsamtal

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.