Vad säger Bibeln om tro?

Christian MölkBibelsamtal 2 Comments

BibelsamtalTro är människans respons på Guds uppenbarelse. Att tro innebär att man litar på Gud, är övertygad om att han finns och att man förtröstar på hans frälsning och omsorg. Att tro på Gud innebär att bli som ett spädbarn som ligger tryggt i sin moders famn, man litar fullständigt på Gud och är beroende av honom. I Jesus Kristus har Gud uppenbarat sig och den som tror på honom får evigt liv. Jesus Kristus är svaret på mänsklighetens problem och i och med hans död och uppståndelse får varje människa som tror på Jesus förlåtelse för sina synder och evigt liv.

Bibelord

Och Abram trodde på Herren, och han räknade honom det till rättfärdighet.” (1 Mos 15:6)

Se, hans själ är uppblåst och oärlig i honom. Men den rättfärdige ska leva genom sin tro.” (Hab 2:4)

11 Att ingen förklaras rättfärdig inför Gud genom lagen är uppenbart, eftersom den rättfärdige ska leva av tro.” (Gal 3:11)

17 Alltså kommer tron av predikan och predikan genom Kristi ord.” (Rom 10:17)

För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 11 Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam. 12 Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme Herre, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. 13 Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.” (Rom 10:9–13)

16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

24 Jag säger er sanningen: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han drabbas inte av domen utan har gått över från döden till livet.” (Joh 5:24)

29 Jesus sade till honom: “Du tror därför att du har sett mig. Saliga är de som inte har sett men ändå tror.”” (Joh 20:29)

1 Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om ting som man inte ser.” (Heb 11:1)

23 Jesus sade till honom: “Om du kan? Allt är möjligt för den som tror.”24 Genast ropade barnets far: “Jag tror. Hjälp min otro!”” (Mark 9:23–24)

Samtalsfrågor

  1. Vad innebär det att tro på Jesus?
  2. Kan man ha mer eller mindre tro?
  3. Är det möjligt att tro på Gud utan att ha hört talas om honom?
  4. Varför är det just ”tro” som leder till frälsning och inte någonting annat?
  5. Vad innebär det att ”allt är möjligt för den som tror”?

Fler intressanta bibelord

1 Kor 15:14-19, Jak 2:14–26, Ef 1:15–23, Gal 3:21–25, Jak 2:19 & 2:24, Rom 1:17

Comments 2

  1. Pingback: Löften till dem som ber till Gud - Guds löften del 3 - CreativeMichaela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.