Vad säger Bibeln om tillbedjan?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalTillbedjan är en form av bön som fokuserar på att prisa Gud för den han är. Bara Gud är värd vår tillbedjan, lovprisning och lovsång, all annan tillbedjan är strikt förbjudet i Bibeln. Tillbedjan och lovsång av Gud sker ofta som en respons på att man har fått möta Gud eller fått bönesvar och därför vill prisa honom för hans kärlek, helighet och storhet. Tillbedjan är inte att mekaniskt utföra religiösa riter eller sjunga vissa sånger, utan hjärtats inställning och respons till Gud.

Bibelord

Låt oss träda fram för hans ansikte med tacksägelse, jubla till honom med lovsång,för Herren är en stor Gud, en stor kung över alla gudar.” (Ps 95:2–3)

14 Du ska inte tillbe någon annan gud, för Herren heter Nitisk, en nitisk Gud är han.” (2 Mos 34:14)

10b Herren din Gud ska du tillbe, och endast honom ska du tjäna.” (Matt 4:10b)

11 och de gick in i huset och fick se barnet med Maria, dess mor. Då föll de ner och tillbad honom, och de öppnade sina skattkistor och bar fram gåvor till honom: guld, rökelse och myrra.” (Matt 2:11)

Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän ska böjas, i himlen och på jorden och under jorden, 11 och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud Fadern till ära.” (Fil 2:9–11)

Dag och natt säger de utan uppehåll: ”Helig, helig, helig är Herren Gud Allsmäktig, han som var och som är och som kommer.” Och när varelserna prisar och ärar och tackar honom som sitter på tronen och som lever i evigheters evighet, 10 då faller de tjugofyra äldste ner inför honom som sitter på tronen och tillber honom som lever i evigheters evighet.” (Upp 4:8b–10a)

Hycklare! Jesaja profeterade rätt om er: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Deras vördnad för mig är meningslös, för lärorna de lär ut är människobud.” (Matt 15:7–9)

46 Varje dag var de troget och enigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och delade måltid med varandra i jublande, innerlig glädje.47 De prisade Gud och var omtyckta av hela folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta.” (Apg 2:46–47)

Samtalsfrågor

  1. Hur tillber man Gud?
  2. Hur ofta bör man som kristen, individuellt eller i gemenskap, tillbe Gud?
  3. Vad händer om man som kristen aldrig tillber Gud?
  4. Vad kan vara ett hinder för äkta tillbedjan?
  5. Hur kommer det sig att vi kristna tillber Jesus Kristus om bara Gud får tillbes?

Fler intressanta bibelord

Ps 96:4–5, 5 Mos 10:12, Joh 4:23

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.