Pastor Christian Mölk | Teologiska debatter

Jag håller just nu på och studerar och predikar utifrån Titus brev och jag kan inte låta bli att minnas alla debatter jag tidigare hade med företrädare för MFS och andra liknande åsiktsorgan om Treenigheten och Jesu gudomlighet.

Paulus skriver ju bl.a. så här om församlingsledaren:

   “Han skall hålla sig till lärans tillförlitliga ord, så att han genom en sund undervisning kan uppmuntra andra och vederlägga motståndarna. Ty särskilt bland de omskurna finns det många orosstiftare, pratmakare och bedragare. Dem måste man tysta munnen på, för de vänder upp och ner på hela familjer genom att för egen vinning lära ut sådant som de inte borde.” (Tit 1:9–11)

Men han skriver också så här:

   “Men undvik dåraktiga dispyter och frågor om släktregister och kiv och stridigheter om lagen. Sådana är skadliga och helt meningslösa. En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång, eftersom du vet att en sådan är på fel väg och syndar och har dömt sig själv.” (Tit 3:9–11)

Det som drev mig i debatterna var dels att jag ville stå upp för sanningen och visa de som förnekar Jesu gudom att Jesus visst är Gud. Men jag drevs också av oron över att kristna kanske började tro på vad dessa villolärare sa och därmed tappade den bibliska tron, så jag ville visa att Treenigheten visst i sanning är biblisk.

Men efterhand märkte jag att debatterna inte ledde någonstans och jag började ta till mig av Paulus ord till Titus: “Undvik dåraktiga dispyter och frågor om släktregister och kiv och stridigheter om lagen.” Det ledde liksom ingenstans. Åtminstone inte vad jag märkte.

Jag anser att det är viktigt att stå upp för den sunda bibliska läran och vederlägga motståndarna, men samtidigt behöver man kanske undvika de värsta avarterna och de tydligaste villolärarna. Eller vad tycker du? Vart går gränsen för en sund teologisk debatt?

Det finns ju också många andra märkliga företeelser inom den kristna sfären; bl.a. överkarismatiska uttryck med kopplingar till New age, en tappad tro på Bibelns gudomliga inspiration, en förändrad syn på äktenskapet, osv, osv. När ska man som pastor reagera, debattera och stå upp för den sunda bibliska läran och när ska man “undvika dåraktiga dispyter”?

Tills jag har kommit fram till det så tror jag nog att jag håller jag mig på min kant, försöker undervisa så bibliskt och sunt som jag kan här i min kyrka i Timrå, och lägger mig inte i de stora debatterna som pågår just nu i Sveriges kristenhet.

Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.