Hur gamla var Jesus lärjungar?

Christian MölkBibelfrågor, Frågor & svar, Vanliga frågor 1 Comment

Jag fick en fråga på mailen angående åldern på Jesus lärjungar. Hur gamla var egentligen lärjungarna när Jesus kallade dem? Det är ju bara Jesus ålder som står nerskrivet (Luk 3:23) så lärjungarnas ålder är bara spekulationer, men jag tror att alla förutom Petrus var tonåringar.

Här kommer tre argument för detta:

  1. Ett första argument för lärjungarna var tonåringar är att man tror att aposteln Johannes skrev sitt evangelium så sent som år 80-100 e.Kr. vilket innebär att han inte kan ha varit så gammal när han blev en lärjunge.
  2. Ett andra argument till att jag tror att lärjungarna var tonåringar var att bara Jesus och Petrus betalar tempelskatten i Matt 17:24-27. Enligt 2 Mose 30:14 så skulle bara män över 20 år betala denna skatt.
  3. Ett tredje argument för att lärjungarna var unga var att det verkar till synes som att det bara var Petrus som var gift (Matt 8:14) och normalt sett så brukade man gifta sig ungefär vid 18 års ålder.

Har du några argument för lärjungarnas ålder? Skriv gärna i en kommentar nedan i så fall.

Dela

Comments 1

  1. Det jag dock tänker på är att Petrus och Andreas var bröder. Så om Petrus var vuxen och inte Andreas så skiljer det många år mellan dem. Fast jag antar att det är möjligt. Men när jag har googlat om vem som är äldst så står det ”In Christian traditions, Andrew was the older brother of Simon Peter” fast det kan ju vara fel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.