Markus 11:27-33 – Frågan om Jesu fullmakt

Christian MölkMarkus Leave a Comment

27 De kom in i Jerusalem igen, och när Jesus gick omkring på tempelplatsen, kom översteprästerna och de skriftlärda och de äldste fram till honom 28 och frågade: ”Vad har du för fullmakt att göra detta? Och vem har gett dig den fullmakten att göra det?” 29 Jesus svarade dem: ”Jag vill fråga er om en sak. Svara mig på den, så skall jag säga er vad jag har för fullmakt att göra detta. 30 Johannes dop, var det från himlen eller från människor? Svara mig!” 31 De överlade med varandra: ”Säger vi: Från himlen, kommer han att fråga: Varför trodde ni då inte på honom? 32 Säger vi: Från människor…” – Men det vågade de inte för folket, eftersom alla ansåg att Johannes verkligen var en profet. 33 De svarade Jesus: ”Vi vet inte.” Han sade till dem: ”Då säger inte heller jag er vad jag har för fullmakt att göra detta.” 

 • Vad har du för fullmakt att göra detta? Och vem har gett dig den fullmakten att göra det?
  • Israels högsta religiösa ledare kommer till Jesus och ställer dessa två frågor.
   • Jesus var inte ute efter att debattera teologi med de religiösa ledarna, han var ute efter att berätta de goda nyheterna för folket.
  • De religiösa ledarna hade sett och hört talas om Jesus under, men de anklagade Jesus för att vara ledd av Satan (Matt 12:24).
 • Johannes dop, var det från himlen eller från människor?
  • Jesus svarar med en fråga. De religiösa ledarna vill inte svara på Jesus fråga eftersom de då kommer att tvingas erkänna att de inte tog emot Johannes Döparen som Guds sändebud.
  • Genom att ställa denna motfråga svarar Jesus indirekt att hans auktoritet kommer från Gud, precis som Johannes Döparen.
  • Tyvärr var det ett återkommande tema att Israel inte tog emot de profeter som Gud sände dem (Mark 12:1-12).

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.