Logos 9

Christian MölkBlogg, Logos Leave a Comment

Äntligen släpps Logos 9! Och om du köper Logos via den här länken så får du 15 % rabatt: Logos Bible Software 9.

Jag har testat Logos 9 och här kommer en presentation av nyheterna och mina kommentarer:

Nyheter i Logos 9

Faktaboken (Factbook)

I den nya faktaboken i Logos 9 kan man i princip slå upp vad som helst. Faktaboken har kapacitet att bli den nya utgångspunkten för alla studier och förberedelser. Man kan snabbt få en överblick över ett ämne, samtidigt som man serveras länkar vidare till fördjupning utifrån det bibliotek man äger. I Logos 9 finns det 10 gånger mer innehåll i Faktaboken än i tidigare Logos-versioner.

I engelska Bibelöversättningar så kan man nu slå på “Factbook Visual Filter” som då markerar under orden som man kan få mer information om och med ett enkelt klick kommer man till Faktaboken.

Factbook

Sermon Builder och Sermon Manager och Preaching Mode

Det som förut hette ”Sermon Editor” är nu ”Sermon Builder” och är egentligen ett inbyggt ordbehandlingsprogram som man kan använda istället för till exempel Microsoft Word.

Sermon Builder

Det som gör Sermon Builder riktigt användbart för predikanter är att man automatiskt får fram ”slides” att visa i samband med predikan. Man kan också klicka på ”Preaching Mode” och få fram predikan i ett rent format med stor text perfekt för surfplattan eller iPaden! En kul liten detalj är att man dessutom får fram en uppskattad längd på predikan (även om jag inte tror att den har tagit hänsyn till att jag är en pingstpredikant (en egenskap som automatiskt innebär ett tillägg på till minst 10 minuter till varje predikan ?

Preaching Mode

När man har skrivit ett antal predikningar och kategoriserat dem efter Bibelord, ämne och eventuell kyrklig högtid, så kan man få en bra överblick över året med antingen en veckolista eller en radiell kalendervy. På så sätt får man en långsiktig överblick över vad man predikar samtidigt som man enkelt kan hitta en gammal predikan som passar bra till tex nästa påskhögtid. Predikningarna man skrivit dyker sen även upp när man använder Avsnittsguiden.

Sermon Manager
Sermon Manager radiell kalendervy
Mina påsk-predikningar
Mina predikningar från Markus

Counceling Guide

I Logos 9 lanseras en ny “rådgivningsguide” som hittar allt vad ditt Logos-bibliotek har att säga om vanliga rådgivningsämnen, exempelvis äktenskap, skilsmässa, föräldraskap, osv, osv.

Counceling Guide

Bilder i Notes

Nu kan man lägga in sina egna bilder, exempelvis från mobilen, och lägga in direkt i Anteckningar/Notes.

Charts Tool

Charts Tool

Ett nytt Verktyg i Logos 9 är “Charts Tool”. Om man söker efter exempelvis “Law” så får man snabbt en bra överblick över i vilka Bibelböcker detta ord används. Ska man studera det kristna förhållandet till Mose lag kan således Romarbrevet vara en god start enligt detta diagram.

Min kommentar

Jag har haft stor behållning av ovan beskrivna nyheter, framförallt organiserandet av mina predikningar. Som pastor blir det till stor hjälp att hålla koll på vad jag predikat och när. Som föreståndare blir det till stor hjälp för att få en visuell överblick över församlingens förkunnelse så att jag inte bara predikar från exempelvis evangelierna utan predikar hela Guds ord, från Mose till Johannes.

Men en sak som jag spontant reagerar på när jag testar alla nya funktioner i Logos 9 är handikappet som mitt svenska språk är. För att till fullo nyttja alla nya funktioner, exempelvis i Sermon Builder, måste jag skriva på engelska. Det är inte ett problem för mig eftersom jag gärna läser på engelska, de bästa Bibel-resurserna är ju på detta språk, men för en predikant som inte behärskar engelska flytande så blir det ett onödigt stort hinder.

Detta är något som jag har tänkt på även tidigare. Det finns alldeles för lite bra resurser på svenska till Logos Bible Software. De två Bibelöversättningarna som finns är båda över 20 år gamla. För att inte tala om de bibelkommentarer som finns, varav den senaste är från 1970-talet. Detta har ju lett till att jag har publicerat mina egna Bibelkommentarer som en Logos Personal Book som svenska pastorer och studenter gratis kan ladda hem på min hemsida. Förhoppningsvis gör fler svenskspråkiga liknande tidsödande arbete med sina böcker så att fler får tillgång till Bibelresurser på svenska.

För jag skulle verkligen önska att det fanns mer resurser på svenska, framförallt en ny och uppdaterad Bibelöversättning, exempelvis Folkbibeln 2015. Det är onekligen ett stort pinsamt minus att när det nu finns ett så utomordentligt bra och avancerat Bibelstudieprogram som Logos 9, att man ändå måste kopiera Bibelorden från Bible Gateway’s hemsida.

Avslutningsvis,

Alla dessa Verktyg och Guider förenklar Bibelstudiet och predikoförberedelserna väsentligt. Tidvis blir det nästan för enkelt. Det är bara att skriva in ett Bibelord och nästintill få ett färdigt Bibelstudium packat och klart. Men som predikant och Bibelnörd leder alla dessa verktyg inte till lättja utan till ännu mer kärlek till Guds ord. Man blir som en guldgrävare som har lärt sig var man ska gräva för att hitta guldet. Men man gräver ju inte mindre om man vet var guldet är, snarare tvärtom.

Nyfiken på Logos 9? Gå in på den här länken och läs mer: Logos Bible Software 9. Köper du Logos 9 via min länk får du dessutom 15 % rabatt.

PS. Du hittar mer rabatter och resurser på min Logos-sida.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.