Logos 10

Christian MölkBlogg, Logos 3 Comments

Nu släpps Logos 10! I det här blogginlägget skriver jag om några nyheter och om du uppgraderar via länkarna på den här hemsidan så får du en hel del rabatt. 15% rabatt för nya Logos-användare och 30% rabatt för den som uppgraderar. Använd den här länken för att ta del av rabatterna: Logos 10.

Nyheter i Logos 10

I och med lanseringen av Logos 10 vill Faithlife gå tillbaka till grunderna för vad det innebär att “leva i Ordet”. Tanken med uppdateringen är att Logos 10 ska göra det lättare att fokusera på bibelstudiet, genom att strukturera om, öka hastigheten, stabiliteten och användarvänligheten.

Men det första jag ser när jag öppnar upp min standard-layout, är en massa “x” överallt. Varenda flik har ett kryss bredvid ikonen. Det är otroligt störande. Jag skulle önska att krysset på sin höjd dök upp när man klickade på fliken, snarare än att synas hela tiden.

Det andra jag snabbt lägger märke till är att menyraden har flyttats till den vänstra sidan. Förut låg den längst upp. Längst ner på menyraden finns en liten pil som man kan kollapsa menyn med så att den blir så liten som möjligt. Poängen verkar vara att slimma designen så att fokus blir på Skriften i och med att man får mer utrymme på skärmen för ens resurser. Men jag förstår inte varför en flytt från längst upp till vänster skapar mer utrymme på skärmen? Menyraden tar väl fortfarande lika stor plats, bara att den är flyttad? Nåja, som tur är går det att ändra tillbaka i inställningarna! Gå in på Programinställningar > Application Toolbar Location > Top.

I Logos 10 så har sökverktyget förbättrats. Tidigare var man tvungen att skriva ganska komplicerade sökfraser för att hitta exakt det man var ute efter. Nu har dem fixat så sökverktyget blir enklare och ger mer relevanta resultat.

För den som äger en hel del tryckta böcker kommer en trevlig nyhet. Framöver kommer man att kunna markera att man äger den tryckta versionen av en bok som är tillgänglig som en digital Logos-utgåva. Då kommer sökresultat från tryckta resurser dyka upp tillsammans med övriga digitala böcker när man söker i Logos.

Om markerar en text och högerklickar så kan man nu klicka på Translate och få en svensk översättning! Logos använder mitt favorit-översättningsverktyg DeepL, och det håller hög standard så vitt jag kan se. Dessvärre gick det inte att översätta direkt från grundtexten vilket hade varit lite kul.

För den som gillar att organisera sina predikningar och få en överblick så är ju Sermon Manager ett väldigt bra verktyg. Problemet har tidigare varit att de flesta av oss predikanter skriver våra predikningar i Microsoft Word. Men nu går det att enkelt och smidigt importera en Word-predikan direkt in i Sermon Manager och få alla bibelord taggade av Logos. Här tycker jag att Logos gör rätt i att låta bli att konkurrera med Microsoft och i stället arbeta fram smidiga sätt att arbeta i båda miljöer.

På tal om Sermon Manager så finns nu en ny funktion som heter “Popular quotes”. Om man skriver in en bibeltext så söker Logos efter populära citat relaterat till den bibelversen. Bra!

Om man klickar fram Table of Contents i någon av sina böcker så finns nu två nya ikoner “Notes” och “Favorites”. Notes är ju naturligtvis de noteringar man har gjort i sina anteckningsböcker. Men det mest intressanta är att i Favorites kan man lägga till 9 bibelverser som “Quick Links”. Dessa snabblänkar går snabbt att komma åt genom att trycka “Ctrl” + den siffra som länken är associerad med. En liten detalj som skulle kunna snabba på arbetet och minska antal klick rätt rejält.

Avslutningsvis tycker jag att det är tydligt att Logos har ambitionen att vara användarvänligt för tekniknördar. Om man bara vet hur man ska göra funkar Logos hur bra, smidigt och snabbt som helst! Däremot är jag inte säker på att alla “vanliga” användare lär sig dessa funktioner självmant. För att dra nytta av alla nya Logos-funktioner tror jag en Logos-kurs skulle vara bra för de allra flesta. Sådana finns det mängder av på engelska, men jag tror en liknande på svenska skulle vara väldigt uppskattad i Sverige.

Dela

Comments 3

 1. Hej. Sitter och funderar hur man ändrar textstorleken i Logos Bible Software. Nån som kan tipsa? Tack.

  1. Post
   Author

   Hej!

   Om du klickar på de tre punkterna i högra hörnet på respektive panel, så kommer du till varje boks inställningar. Där finns det en slider längst upp mellan ett litet A och ett stort A. Dra slidern åt höger så blir texten större.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.