Fortsätt

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

Idag är vi på Sjöviken och badar. Passar på att läsa och reflektera över 1 Timoteusbrevet.

Det är ett brev som handlar om hur Paulus kom i “tjänst”, dvs hur han börjar tjäna Gud. Hur Jesus visade barmhärtighet och tålamod mot honom, och hur nu Paulus vill förmedla det han lärt sig vidare till Timoteus och alla andra som också vill tjäna Gud.

Målet är att folk ska bli frälsta och växa i sin tro. En del faller i synd och de behöver förmanas, andra behöver vägledas.

Paulus uppmuntrar också den som vill bli församlingsledare och menar att det är en GOD uppgift! Men en ledare i Guds rike behöver också ha en god karaktär och inte missbruka sin tjänst. Han ska ta hand om sin familj, bete sig bra och inte missbruka varken alkohol, pengar eller något annat.

Samtidigt som Paulus ger goda råd till den som vill tjäna Gud varnar han för “hycklande lögnare”, ledare som förleder människor bort från Gud. Dem ska man akta sig för.

Tills vidare uppmanas Timoteus att fortsätta. Fortsätt var ett föredöme. Fortsätt undervisa Guds ord. Fortsätt be för människor. Fortsätt lev rättfärdigt. Fortsätt var en god ledare. Fortsätt håll dig själv ren. Fortsätt kämpa trons goda kamp. Fortsätt.

För mig, som ju är en församlingsledare idag 2000 år senare, så betyder Paulus råd till Timoteus väldigt mycket. Jag känner igen mig och blir uppmuntrad av Guds ord, som är lika verksamt igår, idag och imorgon.

Vill man jobba som pastor i en församling så önskar man sig ett bra jobb! Man blir inte rik, men man får tjäna Gud den högste!

Om du också vill jobba i en församling eller tjäna Gud på något sätt, då uppmanar jag dig att söka, sträva och önska ett sådant jobb. Sitt inte bara still, engagera dig, utbilda dig och be dina ledare om goda råd.

Försök alltid att få “förtroende” från en lokal församling och tjäna troget i det lilla så kommer du att få större uppgifter allteftersom.

En sak som kan vara smärtsam är när ledare brister. Att vara församlingsledare är inte alltid så lätt, och gör du bara ett enda misstag så kan hela ditt förtroende vara bortblåst och du får hitta ett annat yrke. För mig har detta ibland varit jobbigt och jag blir nog lite onödigt spänd och eftertänksam eftersom jag inte vill råka göra ett misstag.

Se exempelvis han John Ortberg som blev av med jobbet och förtroendet pga ETT misstag.

Samtidigt som jag sett många ledare missbruka sin tjänst och nådegåva gång på gång och ändå fortsätta som om ingenting hänt. Det är inte alltid lätt att veta varför allt blir som det blir. Därför tror jag att Paulus råd till Timoteus att FORTSÄTTA är det viktigaste jag tar med mig från dagens reflektion. Man ska inte bry sig allt för mycket om vad andra ledare gör, de kommer att få stå till svars på samma sätt som jag, så bättre att låta Gud döma dem.

Är du medlem i en församling och har en ledare som kanske inte syns så mycket och inte gör så mycket väsen av sig? Se till att uppmuntra den ledaren att fortsätta troget tjäna Gud. Tacka för att de inte tar några genvägar utan fortsätter göra det som är rätt.

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.