Bör man troendedöpa sig efter att man har tagit emot Jesus även om man redan är barndöpt?

Christian MölkFrågor & svar Leave a Comment

Ordet ”dop” kommer från det grekiska ordet ”baptizo” och betyder ”doppa”, ”sänka ned” eller ”omsluta” och är ett ord som användes om att sänka skepp. På samma sätt som Jesus dog med våra synder och sen uppstod igen, så begraver vi symboliskt vårt gamla syndiga liv i dopvattnet och uppstår till ett nytt liv tillsammans med Jesus. Den som omvänder sig från sina synder, tror på Jesus och bekänner honom som sin Herre och Frälsare, och vill bli en del av församlingen uppmanas döpa sig genom nedsänkning i vatten. Dopet i vatten är en yttre symbolisk demonstration över vad som händer inombords när den helige Ande tvättar oss rena från all synd och föder oss på nytt. Genom dopet visar man sig själv, omvärlden och Gud att man har blivit frälst och menar allvar med sin tro och att man nu tar steget in i den kristna gemenskapen.

Därför är det alltså inte ett dop om man “döper” sig innan man kommit till tro och bekänt Jesus som sin Herre. Har man av någon anledning blivit döpt på ett “fel” sätt, exempelvis att dopet skedde innan bekännelsen, eller att dopet inte skedde i Faderns, Sonens och den helige Andes namn, eller att dopet skedde med begjutning, så kan man “korrigera” sitt dop genom att döpas på sin egen bekännelse genom nedsänkning i vatten.

Något liknande skedde i Apostlagärningarna 19: “Medan Apollos var i Korinth kom Paulus efter sin resa genom inlandet till Efesos. Där träffade han några lärjungar och frågade dem om de hade fått helig ande när de kom till tro. De svarade: ”Vi har inte ens hört att det finns någon helig ande.” — ”Vilket dop blev ni då döpta med?” frågade Paulus, och de svarade: ”Johannes-dopet.” Paulus sade: ”Johannes dop var ett omvändelsedop, och han uppmanade folket att tro på den som skulle komma efter honom, det vill säga Jesus.” Då lät de döpa sig i herren Jesu namn. Och när Paulus lade sina händer på dem kom den heliga anden över dem, och de talade med tungor och profeterade.” (Apg 19:1–6)

Så om du har blivit frälst men inte blivit troendedöpt rekommenderar jag dig att låta döpa dig. Det är inte frälsningsavgörande, det är tron och bekännelsen på Jesus som Herre, men det är det naturliga steget för dig som har blivit frälst.

Här är några Bibelord att läsa under Andens vägledning: Matt 28:19, Apg 2:37–41, Mark 16:16, Apg 18:8, Rom 6:3–4, Apg 8:38, Gal 3:27, Apg 8:12–13, Heb 6:1–2, Ef 4:5, 1 Kor 10:1–2, Kol 2:11–12, Apg 16:31–33, 1 Pet 3:21.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.