Pastor Christian Mölk | Vilka är Guds riktiga namn?

OBS! Det här är en inskickad fråga som jag besvarar. Har du också en fråga eller en hälsning? Gå då till Frågor & svar och fyll i formuläret. 

Tack för en trevlig sida. Jag (vi) undrar vilket Guds riktiga namn är? Hittar det ingen stans i bibeln. Undrar också om man har tagit bort Guds namn i Torahn eller om det är ursprungstexterna som finns där i. Tacksam för svar Mvh

Hej!

Mose ställer nästan samma fråga till Gud som du ställer och då svarar Gud så här: “Då sade Mose till Gud: ”När jag kommer till Israels barn och säger till dem: Era fäders Gud har sänt mig till er, och de frågar mig: Vad är hans namn? vad skall jag då svara dem?” Gud sade till Mose: ”Jag är den Jag Är.” Och han sade vidare: ”Så skall du säga till Israels barn: Jag Är har sänt mig till er.”” (2 Moseboken 3:13–14)

Gud väljer alltså att presentera sig själv som ”Jag är den jag är”, vilket på hebreiska förkortas till bokstäverna ”YHWH” och brukar uttalas ”Yahweh”. Du kan läsa mer om det här:
https://www.christianmolk.se/2011/11/vilka-ar-guds-olika-namn/

Nej, man har inte tagit bort Guds namn ur Torah, men däremot så brukar inte judarna uttala Guds namn ”YHWH” så uttalet har fallit i glömska. När det står YHWH i Torah så brukar judarna istället säga ”Adonaj”, vilket betyder
”Herre” på svenska.

Bibeln använder både Guds namn ”Jag Är” och ”Herren” om Jesus: “Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till.”” (Joh 8:58)

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9–10)

“Thomas svarade honom: ”Min Herre och min Gud!”” (Joh 20:28)

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.