Vad säger Bibeln om familjer?

Christian MölkBibelsamtal 2 Comments

BibelsamtalEn familj är personer som hör ihop pga. äktenskap eller släktband, och kan i Bibeln vara större än den västerländska ”kärnfamiljen”. För en kristen är det viktigt att ta hand om sin familj, dvs. både sina föräldrar och sina eventuella barn. Föräldrar har ett ansvar att älska sina barn, ta hand om dem och lära dem om Gud. Barn har ett ansvar att hedra och ta väl hand om sina föräldrar. För en kristen ledare är det en förutsättning för ett gott församlingsledarskap att man också tar hand om sin familj. Men den familj man tillhör får inte bli viktigare än Gud och tvingas man välja måste man lyda Gud mer än människor och i värsta fall lämna sin familj för att istället tillhöra Guds familj. Jesus välkomnar barnen in i Guds rike, kallar alla troende för ”bröder” och ”systrar” och lär oss att kalla Gud för vår ”Fader”.

Bibelord

12 Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren din Gud ger dig.” (2 Mos 20:12)

Se, barn är en Herrens gåva, livsfrukt är en lön.” (Ps 127:3)

Hedra änkor, dem som verkligen är änkor. Men om en änka har barn eller barnbarn, ska dessa först och främst lära sig att visa respekt för sin egen familj och ge tillbaka vad de är skyldiga sina föräldrar. Detta är rätt inför Gud.” (1 Tim 5:3–4)

1 Herren sade till Noa: ”Gå in i arken med hela din familj. Dig har jag nämligen funnit rättfärdig inför mig i detta släkte.
18b Du ska gå in i arken med dina söner, din hustru och dina sonhustrur.” (1 Mos 7:1, 1 Mos 6:18b)

19 Jag har utvalt honom för att han ska befalla sina barn och efterkommande att hålla sig till Herrens väg och handla rätt och rättfärdigt, så att Herren kan uppfylla sina löften till Abraham.” (1 Mos 18:19)

Dessa ord som jag i dag befaller dig ska du lägga på hjärtat. Du ska inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp.” (5 Mos 6:6–7)

12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja, utan av Gud.” (Joh 1:12–13)

19 Då kom Jesu mor och hans bröder till honom, men de kunde inte komma fram till honom för folkmassans skull. 20 Man hälsade honom: “Din mor och dina bröder står här utanför och vill träffa dig.” 21 Han svarade dem: “Min mor och mina bröder, det är de som hör Guds ord och handlar efter det.”” (Luk 8:19–21)

Han ska ta väl hand om sin familj och se till att barnen lyder och visar all respekt. Men om någon inte förstår att ta hand om sin egen familj, hur ska han då kunna ta hand om Guds församling?” (1 Tim 3:4–5)

59 Till en annan sade han: “Följ mig!” Mannen svarade: “Herre, låt mig först gå och begrava min far.” 60 Jesus sade till honom: “Låt de döda begrava sina döda, men gå du och förkunna Guds rike!”” (Luk 9:59–60)

61 En annan sade: “Jag ska följa dig, Herre. Men låt mig först ta farväl av min familj.” 62 Jesus svarade: “Den som sätter handen till plogen och sedan blickar bakåt passar inte för Guds rike.”” (Luk 9:61–62)

34 Tro inte att jag har kommit för att skapa fred på jorden. Jag har inte kommit för att sända fred, utan svärd. 35 Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor och en sonhustru från sin svärmor, 36 och var och en får sin familj till fiender. 37 Den som älskar far eller mor mer än mig är inte värdig mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig är inte värdig mig. 38 Den som inte tar sitt kors och följer mig är inte värdig mig.” (Matt 10:34–38)

Samtalsfrågor

 1. Hur definierar Bibeln en ”familj”?
 2. Vilka räknar du som din familj?
 3. Hur uppfostrar man sina barn på ett kristet sätt?
 4. Är det familjens eller församlingens ansvar att uppfostra barnen kristet?
 5. Hur hedrar man sina föräldrar?
 6. Vad innebär det att Gud är viktigare än familjen?
 7. Vad innebär det att vi är Guds barn?

Fler intressanta bibelord

5 Mos 14:1, Gal 4:4–7, Heb 2:11, Matt 12:50, Rom 8:15–17, Ef 1:5

Read this in English: What Does the Bible Say About Family?

Dela

Comments 2

 1. Lukas 14:26 är också intressant.
  ”Den som kommer till mig utan att hata sina föräldrar och sin hustru eller man och barn och syskon, ja, till och med sitt eget liv, kan inte vara min lärjunge.

  1. Ordagrant: “hatar”. Grek. miséo och hebr. sané har dock en vidare betydelse än endast hat, och kan vid jämförelser snarast översättas med “sätta i andra hand” (jfr hur samma ord översätts i 1 Mos 29:31 och 5 Mos 21:15, samt parallell i Matt 10:37).

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.