Pastor Christian Mölk | Simon från Cyrene

21Simon från Cyrene, Alexanders och Rufus far, kom just in från landet.
Honom tvingade de att bära Jesu kors.”
(Mark 15:21)

Simon CyreneDenne Simon kom från Cyrene, en stad i Nordafrika som hade en relativt stor judisk befolkning. Troligtvis var Simon en av alla diaspora-judar som var på besök i Jerusalem för att fira påsken med sina landsmän. Men aldrig hade nog Simon från Cyrene anat att han som av en märklig slump skulle föräras en av världshistoriens kanske viktigaste och hedersammaste uppgifter; att få hjälpa Jesus bära sitt kors på vägen till Golgata. Betydelsen av Jesu död på korset kan aldrig nog betonas, och att få vara den som hjälpte Jesus är en ära utan dess like!

Normalt sett brukade romarna låta den som skulle korsfästas bära sitt eget kors på vägen till avrättningen, men eftersom Jesus var så svårt gisslad så orkade han inte. Till saken hör också att Simon Petrus bara några timmar tidigare hade lovat att aldrig överge Jesus, men nu när Jesus behöver honom som mest, så är det en annan Simon som får hjälpa Jesus.

Det positiva vi kan lära från detta är ju att även om Jesu lärjungar överger Jesus, så har Gud fortfarande makt att genomföra sin plan även utan lärjungarna. Det negativa med detta är att vi riskerar missa allt det fantastiska som Gud har planerat för oss.

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.