Om jungfrufödseln inte stämmer

Christian MölkBlogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Nu i dagarna är det ärkebiskopsval i Svenska kyrkan och jag blev väldigt förvånad när jag hörde vad en av favoriterna, Lunds biskop Antje Jackelén påstod i utfrågningen: “Jungfrufödseln är en mytologisk term för att förklara det unika. Den som tolkar jungfrufödelsen som en biologisk fråga har helt missat poängen.”

Eftersom jag är pastor inom pingströrelsen så ska ju jag självklart inte lägga mig i Svenska kyrkans ärkebiskopsval, Svenska kyrkans medlemmar får givetvis själva välja vem de vill till sin ärkebiskop. Men eftersom biskopen lyfter en allmänkristen teologisk fråga som jag anser vara väldigt viktig, så kan jag inte låta bli att uttala mig. Om jungfrufödseln inte stämmer, då får man nämligen problem med ett antal väldigt viktiga kristna ståndpunkter:

För det första, om jungfrufödseln inte stämmer, då stämmer inte heller Bibeln. Både Lukas och Matteus skriver nämligen att Jesus föddes av en jungfru (Matt 1:18-25, Luk 1:26-38).

För det andra, om jungfrufödseln inte stämmer, vem är då Jesus pappa? Matteus är ju tydlig med att det inte var Josef som var pappa till barnet. Om man inte tror på jungfrufödseln så innebär ju det att man samtidigt indirekt anklagar Maria för otrohet.

För det tredje, om jungfrufödseln inte stämmer, är Jesus då verkligen Gud? Enligt Johannes 1 så är Jesus Gud som föddes som människa, men om Jesus blev till av två vanliga människor, hur kan då Jesus vara inkarnerad?

För det fjärde, om jungfrufödseln inte stämmer, hur kan då Jesus vara syndfri? Enligt Paulus så har alla människor syndat (Rom 3:23) och hur kan en syndig människa dö för mänsklighetens synder?

För det femte, om jungfrufödseln inte stämmer, hur ser man då på andra mirakler? Om man inte tror att Gud kan skapa liv i en kvinnas mage, tror man då exempelvis på att Jesus uppstod från de döda?

Om jungfrufödseln inte stämmer, då får man alltså svårt att argumentera för Skriftens auktoritet, man anklagar indirekt Maria för lögn eller otrohet, man får svårt att hävda att Jesus är Guds son, man får svårt att förklara hur våra synder ska kunna bli förlåtna och man får svårt att argumentera för uppståndelsen. Alla dessa läror är väldigt grundläggande för den kristna tron och tror man inte på jungfrufödseln så vacklar även allt det andra.

Det fanns fler märkliga påståenden som Jackelén hävdade som jag i dagsläget väljer att inte kommentera, för då riskerar jag att få problem med mitt blodsockervärde…

Avslutningsvis, Antje Jackelén säger: “Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition.” Det är mycket möjligt att Jackelén har rätt, men jag hoppas och ber att hennes uttalanden nu istället får vanliga troende medlemmar i Svenska kyrkan att inse att de från och med nu har mer gemensamt med troende i andra kristna samfund än med ledarna i deras egen tradition.

Dagen – Öppenhet krävs även inom kyrkan
Dagen – Favorit i ärkebiskopsvalet: Jungfrufödseln är en mytologisk term
Dagen – Många vill se Antje Jackelén som ärkebiskop
Kyrkans tidning – Se webb-sändning av ÄB-utfrågningen här
Kyrkans tidning – “Jag skulle vara en vitlökspress”
Världen idag – ”Håll trösklarna låga”
Sveriges radio – Antje Jackelén kan bli första kvinnliga ärkebiskop
Hela pingsten – What if Jesus predikade vad Antje Jackelén predikar?

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.