Biskopen och jungfrun

Christian MölkBlogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Debatten om jungfrufödseln fortsätter! Mitt senaste blogginlägg i ämnet: “Om jungfrufödseln inte stämmer“, har haft ovanligt många läsare. Jag tror ämnet intresserar eftersom det berör så grundläggande och viktiga läror i vår kristna tro.

Många har eftersökt, och däribland jag, ett förtydligande och klarläggande, så att vi inte råkar anklaga någon för något som personen ifråga aldrig har påstått. Nu har biskop Antje Jackelén förtydligat sig i artikeln: “Replik från Antje Jackelén“.

Huruvida detta var ett bra svar eller inte låter jag andra bedöma, men helt klart har hon lyckats väcka Svenska kyrkans engagemang angående Jesus identitet, något som är väldigt positivt!

En del har lyft fram att det faktiskt bara är två evangelier som beskriver jungfrufödseln, och därmed insinuerat att det inte är lika trovärdigt som om alla fyra hade tagit upp händelsen. Men där skulle jag vilja vända på steken: det är faktiskt TVÅ evangelier som beskriver att Jesus föddes av en jungfru, på riktigt!

“Också i er egen lag står det skrivet att vad två människor vittnar är giltigt.” (Joh 8:17)

“Efter två eller tre vittnens samstämmiga vittnesmål skall varje sak avgöras.” (2Kor 13:1b)

Och faktum kvarstår, om man inte tror att jungfrufödseln faktiskt ägde rum, då får man, som jag skrev i mitt förra blogginlägg, även problem indirekt med Skriftens auktoritet, Marias trovärdighet, inkarnationen, försoningen, uppståndelsen, trosbekännelserna och kyrkohistorien.

Misstolka gärna inte mina blogginlägg som att jag på något sätt kritiserar Svenska kyrkan, jag vill verkligen bara väl. Men ibland funderar jag på om inte Svenska kyrkan gör sig själv en björntjänst när det framstår som att man inte längre är förankrad i Bibeln. Vad blir det liksom av den kristna tron om den inte längre är väl förankrad i Guds ord? En vishetslära? En allmänhetsreligion? New age? Mitt enkla och naiva råd är att sätta ner ankaret i Guds ord och lita på att Bibeln stämmer. Även om man inte förstår allt så är det den dyrbaraste skatt som går att finna, värd att sälja sin åker för!

   “Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern.” (Matt 13:44)

Kyrkans tidning – Präst i läronämnden lämnar Svenska kyrkan i protest
Kyrkans tidning – Antje Jackelén
Kyrkans tidning – Jungfrufödelsen och Jackelén
Kyrkans tidning – Varför jag inte håller med Antje Jackelén
Kyrkans tidning – Den breda vägens ÄB-kandidater
Kyrkans tidning – Ambitiös utfrågning kan ändra utgång av ÄB-val
Dagen – Antje Jackelén håller inte med om kritiken
Dagen – Ledande teolog går ur Svenska kyrkan
Dagen – Skrivs nytt kapitel i kyrkohistorien?
Tidskriften Evangelium – Vem säger ärkebiskopskandidaterna att jag är?

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.