Matteus 11:1-6 – Johannes Döparen i fängelse

Christian MölkBibelkommentarer, Matteus Leave a Comment

1 När Jesus hade gett sina tolv lärjungar alla dessa föreskrifter, gick han därifrån för att undervisa och predika i deras städer. 2 Johannes fick i fängelset höra talas om Kristi gärningar. Han sände då bud med sina lärjungar 3 och frågade honom: ”Är du den som skulle komma, eller skall vi vänta på någon annan?” 4 Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: 5 Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. 6 Och salig är den som inte tar anstöt av mig.”

 1. 2 Johannes fick i fängelset höra talas om Kristi gärningar.
  1. Matteus berättar i kapitel 14 att Johannes Döparen fängslades på grund av att han kritiserade kung Herodes Antipas på grund av dennes syndiga beteende. Herodes hade nämligen skilt sig från sin fru för att istället gifta sig med sin brors fru Herodias, något som gruvligen retade upp Herodes första frus far som anföll och besegrade Herodes i strid. Herodes begick så småningom självmord efter att först ha anklagats för förräderi av sin bror och blivit landsförvisad till den romerska provinsen Gallien.
   1. Vi vet inte exakt hur länge Johannes satt i fängelse innan han avrättades, men forskare spekulerar i allt från några veckor upp till ett helt år. Att sitta så länge i ett fängelse i Mellanöstern för 2000 år sedan måste onekligen ha inneburit ett enormt lidande för Johannes Döparen.
   2. Precis som Johannes Döparen så ska även vi kristna idag kritisera den politiska maktens omoral och orättfärdiga leverne och styrande.
  2. Om nu Jesus verkligen är den han säger att han är och om Guds rike verkligen har kommit, varför hjälper då inte Jesus sin kusin Johannes Döparen som ju sitter i fängelse? Detta är viktiga existentiella frågor som vi säkerligen alla vid något tillfälle i livet har ställt till Gud. Varför ser vi inte mer av Gud? Varför botar inte Jesus alla sjukdomar? Varför hjälper inte Jesus mig i mitt lidande?
 2. Han sände då bud med sina lärjungar
  1. Det finns en möjlighet att Johannes egentligen inte själv behövde svaren på den fråga han skickade med sina lärjungar utan att han ställde frågan för lärjungarnas skull. Nu när Johannes satt i fängelse och snart skulle dö så ville han att hans lärjungar skulle börja ansluta sig till Jesus istället (Joh 3:30).
 3. ”Är du den som skulle komma, eller skall vi vänta på någon annan?”
  1. Trots att Johannes var den Elia som skulle föregå Messias (Matt 11:14) samt att han själv har konstaterat att Jesus är ”Guds lamm” (Joh 1:29), så verkar Johannes plötsligt börja tvivla på Jesus.
  2. Förmodligen började Johannes tänka och fundera väldigt mycket när han satt i fängelset; ”Om jag är Messias förelöpare och Jesus är Messias, varför sitter jag då i fängelse?” Borde inte Guds rike nu börja etableras när Messias ju äntligen ha kommit?
  3. Det fanns många judar på Jesu tid som förväntade sig att när Messias kom så skulle han med våld köra ut de ockuperande romarna, återupprätta Israel som ett rike igen och inta tronen som Israels nye kung (Joh 6:14–15, Apg 1:6). Kanske förväntade sig även Johannes Döparen något liknande från Jesus och blev därmed besviken när han satt i fängelse och Jesus fortfarande inte hade varken kört ut romarna, börjat återupprätta Israel som en nation igen eller ens räddat Johannes ur fängelset.
  4. Kanske började Johannes Döparen tvivla på sin egen roll som Messias förelöpare i och med att han började tvivla på om Jesus verkligen var Messias. Om inte Jesus var Messias så var ju Johannes Döparen en falsk profet.
  5. Kanske var Johannes missnöjd över att höra hur mycket gott Jesus gjorde på andra ställen samtidigt som han själv led i fängelset.
   1. Jag tror att många kristna idag känner igen sig i dessa känslor. Man hör om hur mycket Gud gör i andra länder; helanden, mirakler, enorma väckelser, osv. Men här hemma händer det ju ingenting!?
   2. Jesus svar till Johannes blir därför en försäkran om att Gud faktiskt gör ganska mycket, även om det inte ser ut exakt så som Johannes önskade.
 4. 4 Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: 5 Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap.
  1. Jesus hjälper inte Johannes ut ur fängelset men han hjälper honom med de tvivel som Johannes hade börjat få. Jesus är verkligen Messias och Guds rike har verkligen kommit. Att Johannes ändå får fortsätta lida betyder inte att Johannes är en falsk profet. Vi kanske inte alltid får svar på lidandes dilemma, men vi ska ändå fortsätta tro på Jesus.
   1. På sätt och vis så är Johannes Döparens situation väldigt likt det Daniels vänner upplevde när de kastades i den brinnande ugnen (Dan 3). De vägrade att böja sig inför någon annan än Gud, oavsett om Gud skulle rädda dem eller inte. Gud räddade Daniels vänner men inte Johannes Döparen. Det viktiga är att tro på Gud oavsett om man blir räddad eller inte.
  2. Johannes Döparen kanske förväntade sig att Jesus skulle starta en stor politisk förändring som resulterade i ett fritt Israel med Jesus som kung. När Jesus inte gjorde allt detta så blev förmodligen Johannes besviken, framförallt eftersom han själv ju satt i fängelse, och började därmed tvivla på om Jesus verkligen var Messias. Men det var inte Jesus det var fel på, det var Johannes förväntningar det var fel på. Istället för att starta en politisk förändring så gick Jesus runt och mötte små enkla människors problem. Även om alla dessa mirakler var fantastiska, så utfördes de ändå bland fattiga, sjuka och utstötta människor. Den stora samhällsförvandlig som många ville se uteblev.
   1. Men Jesus svar till Johannes visar att Guds rike sprids till just dessa; de små, de sjuka, de fattiga, de utstötta (Matt 11:25, Matt 25:31-46).
   2. Guds rike kanske till en början ser väldigt litet och futtigt ut, men allteftersom så växer det och blir bara större och större och snart har Guds rike spridits till hela världen (Matt 13:31-32).
   3. Jesus kunde ha sökt sig till de finare kvarteren i Jerusalem och gjort mirakler bland de religiösa och politiska ledarna. Då hade han säkert blivit accepterad som deras Messias och vunnit framgång och kunnat etablera Israel som politisk nation igen. Men Jesus spred inte Guds rike på detta sätt, han gick istället till byarna och sökte upp individer, han helade fattiga sjuka och han kritiserade det religiösa och politiska ledarskapet.
    1. På samma sätt bör även vi idag söka oss till de fattiga, sjuka och utstötta i samhället och förkunna och praktisera evangelium för dessa människor. Att hjälpa en ensam och obetydlig människa som har det svårt är inte futtigt, det är själva kärnan i Guds rike.
    2. Helande.
  3. När Jesus svarar Johannes på detta sätt så förstår Johannes att Messias och Guds rike verkligen är här. Johannes kan nämligen sin Bibel och vet att det i Jesaja 35:5-6 står: ”5 Då skall de blindas ögon öppnas och de dövas öron upplåtas. 6 Den lame skall hoppa som en hjort, den stummes tunga skall jubla. Ty vatten skall bryta fram i öknen, strömmar på hedmarken.
   1. Johannes Döparen visste vad som stod i Bibeln och när Jesus berättar detta för honom så vet han direkt vad det handlar om. På samma sätt bör även vi idag lära oss Bibeln och veta vad det står.
 5. 6 Och salig är den som inte tar anstöt av mig.
  1. Många av dem som hörde Jesus ville att han skulle befria Israel och köra ut romarna, och många av dessa hade svårt att acceptera att Jesus inte hade för avsikt att göra detta.
   1. När Jesus rider in i Jerusalem så ropar folket ”Hosianna!” och hyllar Jesus som en kung av folket, men när de så småningom inser att han inte alls har kommit för att köra ut romarna, så ropar de istället ”korsfäst honom!” (Mark 11:1-11, Mark 15:12-13).
  2. Jesus menar att de som valde att ändra sina förutfattade meningar om Jesus och istället acceptera det som Jesus sa, de skulle bli ”saliga”.
   1. Ju längre man lever ett liv tillsammans med Gud, desto mer påpekar den helige Ande att man behöver ändra sig, omvända sig och bli mer lik Jesus. Det är en naturlig del i det kristna livet och kallas vanligtvis för ”helgelse”, d.v.s. att man ”helgar sig”.
  3. De som inte kunde ändra sina uppfattningar ville hellre se ett nytt Israel än att acceptera Jesus som Messias.
   1. Ibland kan det tyvärr vara så att man har växt upp med en uppfattning som man tror är ”kristen”, men som egentligen inte stämmer överens med Bibeln. Då gäller det att ödmjukt ta tjuren vid hornen och fundera på om den uppfattningen behöver omvärderas, istället för att likt Paulus ”sparka mot udden” (Apg 26:14).

Copyright 2013 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
Svenska Folkbibeln om inte annat anges. 

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.