Pastor Christian Mölk | Kristna och Kopimistsamfundet

Vad krävs för att starta en ny religion? Inte mycket tydligen. Ett godkännande från Kammarkollegiet närmare bestämt. Man kan tycka vad man vill om “Det missionerande kopimistsamfundet” och jag tänker inte uttala mig om deras tro eller religion utan bara konstatera att vi nu har en ny religion i Sverige.

Jag har precis spenderat 9 veckor i Nepal, ett land som har väldigt starka kopplingar till Hinduismen, det är till och med så att Nepal tidigare har varit världens enda officiella Hinduiska stat. I Nepal fick jag på nära håll uppleva de kristnas kamp för att bli en erkänd religion med lika lag och rätt som alla andra religioner. Det är inte alltid så lätt för de kristna och det finns många restriktioner, för att inte tala om alla negativa skriverier från nationalistiska hinduer.

Mot denna bakgrund tycker jag det är viktigt att man respekterar alla religioner och ger alla lika möjligheter till att utöva sin tro. Om vi som är kristna vill kunna sprida vår tro i andra länder utan att bli förföljda, satta i fängelse, hånade eller misstänklikgjorda så bör vi nog behandla andra så som vi själva vill bli behandlade; alltså med respekt. Om vi vill kunna bygga kyrkor i Saudiarabien bör vi givetvis tillåta muslimer att bygga moskéer i Sverige. Eller? Säg gärna emot mig om du tycker att jag har fel.

Nu när en ny religion presenterade sig i Sverige så hade alltså vi kristna ett ypperligt tillfälle att visa hela världen hur vi själva vill bli behandlade när vi missionerar i andra länder. Den första responsen jag såg från en kristen som uttalade sig om kopimistsamfundet var Siewert Öholm som tycker att det är “uppenbart idiotiskt” av Kammarkollegiet att godkänna kopimistsamfundet som trossamfund. Öholm “skäms över att den svenska demokratin tycks ha  utsett ämbetsmän och lagtolkare utan att samtidigt ställa  krav på att dessa lagtolkare  vare sig behöver ha ”common sence”, bondförnuft eller ens humor.”

Här missade vi alltså en chans att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade. Har vi inte lärt oss någonting av vår Mästare (Matt 7:12)? Låt oss acceptera Kopimistsamfundet och låta dem sköta sin tro och sin mission på det sätt som dem själva vill utan att vi skriver negativa skriverier om deras tro. Istället för att känna oss hotade av denna nya religion borde vi själva bli sporrade till att själva missionera ännu mer och ännu bättre. Låt oss var och en kämpa för vår tro utan att förfölja andra och låt historien avgöra vilken religion som kommer att leva längst.

Läs mer:
Newsmill – Uppenbart idiotiskt att godkänna nätaktivism som religion
Newsmill – Vi fildelare förföljs av religiösa skäl
GP – Fildelning godkänd religion
Dagen – Studentikost skämt är inte roligt alls
SvD – Optimistiska kopimister

Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.