Pastor Christian Mölk | Judar och DNA-teknik

Då och då får jag höra från mer eller mindre antisemitiska personer att vissa judiska grupper, exempelvis Ashkenazi, inte alls är riktiga judar. Men nu har några forskare skrivit en artikel på Newsmill som heter: “DNA-analyser i samklang med gamla bibeltexter“.

För det första visar de att “judar med sentida ursprung från Nord- och Östeuropa (ashkenazer), Spanien (sefarder), Nordafrika, Mellanöstern och Kaukasien i genetiskt avseende ligger mycket nära varandra” och “denna slutsats står i intressant samklang med de gamla bibeltexterna, enligt vilken judar har ett gemensamt släktskap med patriarken Jakob, som enligt biblisk kronologi levde i dagens Israel strax före 1900 f.Kr.”

En annan intressant slutsats är att det judiska prästerskapet genetiskt sett verkar ha en gemensam förfader som levde för ungefär 3200 år sedan. Som bekant så levde ju Aron för 3500 år sedan och är enligt Bibeln alla prästers förfader. Genetiker kallar den hypotetiske förfadern för “Y-kromosom-Aron”.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.