Judehatet i Malmö

Christian Mölk Blogg, Nyheter Leave a Comment

Jag vill tipsa om en läsvärd artikel i Expressen: “De är offren för judehatet i Malmö“. Det är obehaglig och gripande läsning om främlingshat och judar som är rädda för att röja sin identitet. Ett utdrag från artikeln:

Men plötsligt, på en SO-lektion, brast det för henne. När en elev sa “vi vill döda alla judar” släppte Sofia bomben:
– Då kan du börja med mig.
Det blev tyst i klassrummet. Var det ett lärartrick? Ett sätt att få eleverna att tänka efter?
När en elev till slut frågade “är du jude?” hörde Sofia sin morfars röst i huvudet. Morfar hade överlevt Förintelsen och sedan förföljts på nytt i Polen. Under hela Sofias uppväxt i Malmö hade morfar och mormor inpräntat: “Säg aldrig att du är judinna”.
– Jag hade tänkt: “de är krigsskadade, klart att man inte behöver dölja att man är jude”. Nu förstod jag plötsligt.

Men Sofia ville vara ärlig. Ja, jag är judinna, sa hon. En elev var klentrogen: “Men du är ju snäll!” Andra skämdes, sade förlåt: “Vi menade inte dig”.
Två tjejer började gråta, Sofia grät också. Lektionen slutade i kramar.
Fast något var förändrat, märkte Sofia under de följande veckorna. Elever slutade komma på hennes lektioner – samma killar som uttryckt hat mot judar. Andra undvek hennes blick…

Enligt artikeln verkar judehatet bero på att elever från familjer med en bakgrund i Mellanöstern kollar på arabisk tv och därifrån hämtar sina fördomar om judar. Jag vet inte hur skolorna i Malmö försöker hantera det här problemet men ett tips från mig vore ju att ge just dessa ungdomar en annan bättre bild av judar så att deras fördomar visar sig vara just det; fördomar.

Jag tror dessutom att även vi som inte bor i Malmö och vi som inte är judar kan hjälpa till med att dra vårat strå till stacken och på olika sätt visa vårat stöd för olika utsatta grupper.

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.