Pastor Christian Mölk | Vi har bara en Herre

Jag tänkte återigen ta upp en omdiskuterad gammal favoritvers!

“så har vi bara en Gud, Fadern, från vilken allting är och till vilken vi själva är, och en Herre, Jesus Kristus, genom vilken allting är och genom vilken vi själva är.” (1 Kor 8:6).

Om denna vers är ett bevis för att Jesus inte är Gud, då är den följaktligen också ett bevis för att Gud inte längre är Herre!

Denna vackra Bibelvers används nämligen av många som ett bevis för att Jesus inte är Gud med argumentet att det står ju att vi har bara en Gud och det är Fadern. Jag har en annan tolkning av denna Bibelvers, något som jag har skrivit om tidigare: Paulus Shema. Paulus visar inte att Jesus inte är Gud, tvärtom, han inkluderar Jesus i Shema, Israels trosbekännelse. I Shema står det nämligen följande: “Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.” (5 Mose 6:4).

Enligt min mening kan man alltså inte tolka 1 Kor 8:6 som att Jesus inte är Gud, för då betyder det i konsekvensens namn att Gud inte längre är Herre, eftersom bara Jesus är Herre.

Att Gud är Herre tror jag ingen sund troende människa ifrågasätter, men om någon skulle få för sig att göra det så finns det åtskilliga Bibelord om detta:

  • “Ni skall då inse att jag är Herren, HERREN.” (Hes 13:9b).
  • “Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna.” (Matt 4:10b).

Det enda sättet som 1 Kor 8:6 går ihop är enligt min mening att Jesus är både Gud och Herre. Den upptäckten gjorde också aposteln Thomas när han till Jesus utbrast: ”Min Herre och min Gud!” (Joh 20:28).

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.