Vi har bara en Herre

Christian MölkTeologi, Treenigheten Leave a Comment

Jag tänkte återigen ta upp en omdiskuterad gammal favoritvers!

“så har vi bara en Gud, Fadern, från vilken allting är och till vilken vi själva är, och en Herre, Jesus Kristus, genom vilken allting är och genom vilken vi själva är.” (1 Kor 8:6).

Om denna vers är ett bevis för att Jesus inte är Gud, då är den följaktligen också ett bevis för att Gud inte längre är Herre!

Denna vackra Bibelvers används nämligen av många som ett bevis för att Jesus inte är Gud med argumentet att det står ju att vi har bara en Gud och det är Fadern. Jag har en annan tolkning av denna Bibelvers, något som jag har skrivit om tidigare: Paulus Shema. Paulus visar inte att Jesus inte är Gud, tvärtom, han inkluderar Jesus i Shema, Israels trosbekännelse. I Shema står det nämligen följande: “Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.” (5 Mose 6:4).

Enligt min mening kan man alltså inte tolka 1 Kor 8:6 som att Jesus inte är Gud, för då betyder det i konsekvensens namn att Gud inte längre är Herre, eftersom bara Jesus är Herre.

Att Gud är Herre tror jag ingen sund troende människa ifrågasätter, men om någon skulle få för sig att göra det så finns det åtskilliga Bibelord om detta:

  • “Ni skall då inse att jag är Herren, HERREN.” (Hes 13:9b).
  • “Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna.” (Matt 4:10b).

Det enda sättet som 1 Kor 8:6 går ihop är enligt min mening att Jesus är både Gud och Herre. Den upptäckten gjorde också aposteln Thomas när han till Jesus utbrast: ”Min Herre och min Gud!” (Joh 20:28).

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.