Fanns Jesus innan han föddes?

Christian Mölk Teologi, Treenigheten Leave a Comment

Har Jesus som person alltid funnits eller har han skapats vid något tillfälle? Personligen tror jag att Jesus är Guds Son, en del av treenigheten, och således alltid har funnits. Men vad säger Bibeln? Här kommer ett urval, det finns mer:

Jesus säger om sig själv att han hade en härlighet innan världen var till. Eftersom Jesus uttryckligen säger “jag hade” så fanns Jesus som person innan världen var till:

  • “Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.” (John 17:5).

Johannes Döparen säger om Jesus att han fanns före honom. Johannes Döparen föddes 6 månader före Jesus, så om Jesus fanns före Johannes Döparen så måste han ha funnits pre-existent:

  • “Johannes vittnar om honom och ropar: ”Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.”” (John 1:15).

Paulus säger uttryckligen att Jesus fanns till före allting och att allt är skapat genom honom:

  • “Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allting, och allt består genom honom.” (Kol 1:15–17).

Aposteln Johannes säger att allting har blivit till genom Jesus. Alltså måste han ju rimligtvis ha funnits innan allting:

  • “Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.” (John 1:3).

Judas säger att Jesus ägde ära och majestät före all tid:

  • “den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre – honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen.” (Jud 25).

Men hur hänger det ihop att Jesus både föddes på jorden cirka år 0 samtidigt som han har funnits i all evighet? Hur det hänger ihop kan jag tyvärr inte svara på, men Jesus själv ger oss några upplysningar om detta:

  • “Jag, Jesus, har sänt min ängel för att vittna för er om allt detta i församlingarna. Jag är Davids rotskott och hans ättling, den klara morgonstjärnan.” (Upp 22:16).

Jesus är alltså på samma gång Davids rot som hans ättling. Jesus fanns alltså både före David men föddes i Davids släkt. Personligen anser jag att detta är en av de bästa sätten att förklara att Jesus är både Gud och människa samtidigt.

Paulus är inne på samma spår när han beskriver hur Jesus fanns till i “Gudsgestalt” men valde att anta en tjänares gestalt när han blev människa:

  • “Var så till sinnes som Kristus Jesus var. Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.” (Fil 2:5–11).

Vi har alltså en mängd vittnesbörd från flera olika apostlar, profeter och lärjungar, inklusive Jesus själv, att Jesus faktiskt fanns innan han föddes. Låt oss avsluta med den kanske finaste formuleringen:

  • “I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.” (John 1:1).

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.