De första kristnas bön

Christian MölkBlogg, Fornkyrkan, Kyrkohistoria, Teologi, Treenigheten Leave a Comment

Personligen så tycker jag det är viktigt att man backar upp sina teologiska tankar med historiska fakta. När någon påstår sig komma med något nytt som kristenheten har missat i 2000 år, så borde du och jag, med all rätt, bli väldigt skeptiska.

Hur är det då med då med Jesu gudomlighet, hur tidigt kan vi hitta historiska fakta kring detta? Om vi bortser från att den kristna bekännelsen att Jesus är Gud redan finns i Bibeln (John 20:28), så finns det även en del icke-kristna beskrivningar av denna bekännelse. Så här skriver exempelvis Plinius den yngre cirka år 110 om de första kristna:

”De träffades på en bestämd dag innan det var ljust, och riktade en form av bön till Kristus, som till en gudomlighet.”

Plinius var en romersk senator som nämner och beskriver de kristna i ett brev till kejsar Trajanus i syfte att be om råd om hur han ska hantera dem. Eftersom Plinius dog år 113 så skrevs detta brev bara 20 år efter aposteln Johannes skrev sitt evangelium. Redan så tidigt i kristendomens historia så beskriver utomstående romerska statstjänstemän att de kristna ber till Kristus som till en gudomlighet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.