Johannes Döparen

Christian MölkBibelpersoner, Kristna porträtt Leave a Comment

Som så ofta när Gud ska starta ett nytt skede i historien så börjar det med att ett par inte kan få barn! Johannes föräldrar; prästen Sakarias och Elisabet, kan inte få barn men får ett besök av ängeln Gabriel som säger att de ska få en son som ska vara den “Elia” som profeten Malaki profeterar om. Johannes uppdrag skall vara att förbereda Israels folk på Messias snara ankomst, folket behöver omvända sig innan de får möta sin Messias. Elisabet var en släkting till Maria, Jesu mor, vilket alltså gör även Johannes och Jesus till släktingar.När Johannes växer upp så vistas han mycket ute i öde trakter och växte sig starkare i sin ande. Högst troligtvis så levde han ett liv som vi idag skulle jämföra med en ensam munks liv, Johannes bar kläder av kamelhår och livnärde sig på gräshoppor och honung. Cirka år 27, när Johannes är ute i öknen, så talar Gud till honom vilket leder till att Johannes börjar förkunna omvändelsens dop till syndernas förlåtelse”. Johannes gör precis det som profeten Jesaja profeterade om; “En röst ropar i öknen: Bana väg för Herren, gör stigarna raka för honom!”

Johannes förkunnar

Resultatet av Johannes kraftiga och hårda förkunnelse är att de som lyssnar vill döpa sig som ett tecken på att de faktiskt omvänder sig. Johannes är kompromisslös i sin förkunnelse och är inte rädd för att skälla ut folkets religiösa ledare när de vill döpa sig, för Johannes menar att de bara hycklar. Att omvända sig handlar om att ångra sitt syndiga liv och vända tillbaka till Gud vilket oundvikligen leder till en konkret förändring av det liv man lever. Men trots Johannes hårda och kompromisslösa förkunnelse så blir han väldigt omtyckt av folket, de förstår att han är en profet och är faktiskt villiga att omvända sig. Många i folket börjar till och med tro att det är Johannes själv som är den utlovade Messias, men det är Johannes noga med att poängtera att han verkligen inte är, Johannes är bara den “Elia” som skulle komma innan Messias och förbereda folket för Messias ankomst.

Johannes och Jesus

När Johannes började förkunna så bodde Jesus i Nazareth och jobbade som snickare. Även om Johannes och Jesus var släktingar och jämngamla så hade de växt upp i varsin del av landet och kände knappt igen varandra när nu Jesus kommer ner till öknen för att också han döpa sig.

Men precis som med fariséerna så vill inte Johannes döpa Jesus men nu är det av en annan anledning. Om fariséerna var syndare som ville döpa sig utan att omvända sig så är Jesus istället syndfri men vill döpa sig som ett tecken på rättfärdighet. Om Johannes tidigare var hård och kompromisslös mot fariséerna så är han nu plötsligt väldigt mjuk och lättövertalad när han får möta Jesus och går villigt med på att göra vad än Jesus säger.

Johannes förstår att hans kusin Jesus är den som skall komma och inser att hans egen roll som “Elia”, den som förbereder Messias ankomst, nu kommer att minska samtidigt som Jesus kommer att bli större.

Johannes i fängelse

Johannes hårda förkunnelse leder inte bara till att många människor omvänder sig och döper sig, han lyckas också reta upp många! En av dem är kung Herodes, som Johannes kritiserar för att Herodes har gift sig med sin brors hustru. Herodes blir mycket, mycket arg och fängslar Johannes. Men samtidigt som Herodes är arg så inser han att Johannes är en profet och vill därför lyssna på hans förkunnelse.

När Johannes sitter i fängelset så ber han sina lärjungar att gå till Jesus och fråga om Jesus verkligen är den Messias som skulle komma. Kanske är Johannes rädd att han snart kommer att bli dödad av kungen och vill försäkra sig om att hans uppdrag som “Elia” nu är färdigt.

”Männen kom till Jesus och sade: ”Johannes Döparen har sänt oss till dig för att fråga om du är den som skulle komma eller om vi skall vänta på någon annan?” Just då botade Jesus många från sjukdomar, plågor och onda andar, och många blinda fick synen tillbaka. Han svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni har sett och hört: Blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. Och salig är den som inte kommer på fall för min skull.”” (Lukas 7:20–23)

Det Jesus gör är att be Johannes lärjungar berätta om de mirakel som Jesus precis hade utfört. Jesus vet nämligen att Johannes har läst profeten Jesaja som skriver att Messias skall utföra precis detta. Det var viktigt både för Johannes och för Jesus att de gjorde det som Gud hade sagt tidigare till profeterna, det blir nämligen en bekräftelse på att de kommer från Gud.

Johannes kan, tack vare Jesus svar, lugnt konstatera att hans eget uppdrag som “Elia” nu är utfört och färdigt. Johannes har gjort ett bra jobb och kan nu låta Jesus ta över. Inte så lång tid därefter så halshugger Herodes Johannes och den siste profeten dör som martyr. När Jesus får höra detta står det att han drog sig undan till en öde trakt för att få vara ensam.

Jesus om Johannes Döparen

Eftersom Johannes dog ungefär samtidigt som Jesus blev känd så trodde många att Johannes “ande” hade återuppstått i Jesus. Detta avfärdar naturligtvis Jesus och pratar istället om Johannes som den siste profeten.

Jesus bekräftar att Johannes Döparen var en profet men menar att Johannes var mer än en profet; Johannes var nämligen den Elia som skulle komma innan Messias. Om alla Gamla Testamentets profeter hade förutspått Messias ankomst så fick Johannes inte bara profetera om det, han fick även vara med och se det med egna ögon och fick själv vara en del i uppfyllelsen. Johannes levde alltså i slutet av lagens och profeternas tid men fick se himmelriket börja komma till jorden. Även om Johannes var den störste av profeterna så är den minste i himmelriket större än Johannes eftersom Guds rike och den messianska tiden är så otroligt mycket starkare än Gamla Testamentets tid.

Vad kan vi lära oss av Johannes Döparen?

En av de viktigaste lärdomarna är att när Johannes insåg att Jesus hade kommit så ville Johannes bli mindre samtidigt som Jesus blev större. Detta kan vi alla ta till oss!

I vår personliga relation med Jesus så behöver vårt eget ego bli mindre, så att vi slutar tro att allt i livet handlar om vår egen tillfredsställelse. Istället behöver vi ge Jesus större utrymme i våra liv, dels så att han kan förändra oss och dels så att han kan göra underverk genom oss.

En annan viktig lärdom är själva Johannes yttre! Vid en första anblick så verkar Johannes bete sig en aning galet med tanke på att han bodde ute i öknen, klädde sig i kamelhår och åt gräshoppor. Men detta var vanligt bland de fattigaste i Israel vid den här tiden. Så det Johannes gör är att han, som kom från en fin prästsläkt, identifierar sig med de fattiga genom att klä sig som dem och han äta som dem. Även vi idag kan ta lärdom av Johannes och börja identifiera oss själva mer med de fattiga i samhället och dela deras svåra vardag.

 

Copyright 2011 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
 Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.