Petrus

Christian MölkBibelpersoner, Kristna porträtt Leave a Comment

När Petrus börjar sitt lärjungaskap heter han Simon, är cirka 30 år och väldigt energisk, impulsiv och instabil. Efter att ha vandrat ett par år med Jesus och även blivit fylld med den helige Ande så har han utvecklats till en stabil förkunnare och ledare för de kristna.

Fiskare

Petrus bodde i den lilla fiskarbyn Kfar Nahum vid Kinnereths sjö i norra Israel. Där jobbade han som fiskare tillsammans med sin bror Andreas, Johannes och några andra för att försörja sin fru och svärmor. Petrus var inte mer utbildad än någon annan utan var en typisk arbetare men med tydliga ledaregenskaper.

Jesus lärjunge

När Jesus valde ut Petrus som lärjunge framstod det nog som ett mysterium för många som kände honom. Som lärjunge var nämligen Petrus ofta överilad, hade kraftiga humörsvängningar och gjorde nästan allting fel. Typiskt för Petrus är att han handlade först och tänkte sen. Men Petrus var även nyfiken och fungerade ofta som talesman för de övriga lärjungarna. Exempelvis är Petrus den förste att bekänna Jesus som Messias, men sin gamla vana trogen, sekunderna efter detta storslagna uttalande blir han kraftigt tillrättavisad av Jesus pga hans försök att övertala Jesus att inte slutföra sitt uppdrag.

Trots att Jesus mycket väl kände till Petrus instabila natur så är bland det första Jesus ser till att göra är att ge Petrus det nya namnet “Klippan”. Detta måste ha uppfattats som en aning ironiskt av alla runtomkring som kände Petrus i och med att han ju var själva motsatsen till en stabil klippa.  Men detta vittnar samtidigt om Jesus fantastiska förmåga att förändra människor till det bättre.

Men vägen till en stabil klippa var kantad av en lång rad misslyckanden. Speciellt känt är väl strax före korsfästelsen, där Petrus först modigt lovar Jesus att aldrig någonsin överge honom, för att bara några timmar senare både överge och förneka honom. Detta misslyckande tar väldigt hårt på Petrus, det står att han “grät bittert”. Men precis som för de flesta andra normala människor så blir Petrus en mycket hängiven Jesu apostel efter att han fått Jesus förlåtelse och upprättelse. Det verkar som att kombinationen av Petrus ständiga misslyckanden och Jesus ständiga upprättelse resulterade i en mycket stabil ledare.

Ledare för församlingen

Med tanke på Petrus förnekelse av Jesus fanns det nog få människor som blev så glada över Jesus uppståndelse som Petrus. Men på samma sätt som Petrus förnekade Jesus tre gånger får han också bekänna sin kärlek till Jesus tre gånger. När Jesus flyger upp till himlen och lämnar sina lärjungar med Petrus som ledare gör Petrus få besvikna. Petrus är, tack vare den helige Andes kraft, en modig predikant som nu, istället för att förneka Jesus, öppet bekänner sin tro och predikar för alla att Jesus är Messias.

Men Petrus får lida för sin övertygelse, han blir både fängslad och slagen, dock utan att det hindrar honom, snarare tvärtom. Det står inte mycket om Petrus senare liv i Bibeln, mer än att han fokuserade på att berätta om Jesus för judarna. Enligt traditionen så levde han sina sista år i Rom där han led martyrdöden genom korsfästelse. Traditionen säger också att Petrus inte ansåg sig värdig att dö på samma sätt som sin Mästare, Jesus, utan valde själv att få korsfästas upp och ner.

Det är anmärkningsvärt att den store ledaren för de första kristna har en så brokig bakgrund. Jag tror att Jesus valde Petrus som ledare just för att han var så instabil, för då kunde ju ingen hävda att det var i egen kraft som Petrus var en god ledare. Alla som såg Petrus förvandlade liv var tvungna att erkänna att äran för detta underverk tillhörde Jesus, och precis så vill ju Gud ha det!

 

 

Copyright 2011 Christian Mölk – All Rights Reserved.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.