Johannes

Christian MölkBibelpersoner, Kristna porträtt Leave a Comment

Johannes verkar tidigt ha varit religiöst intresserad, för vid sidan av sitt fiskeri så var han tidigt en av Johannes Döparens lärjungar och bytte sen till att följa Jesus.

Arg och ohelig

Tills sin karaktär och personlighet verkar Johannes till en början ha haft ett häftigt och okontrollerat humör. Exempelvis frågar han Jesus i vrede om inte Jesus kan kalla ner eld över en samarisk by för att de hade mage att säga nej till Jesus! Jesus tackar vänligt men bestämt nej till förslaget och kallar därefter Johannes och hans bror Jakob för “åskans söner”.

Johannes verkar också till en början ha haft oheliga motiv till sitt lärjungaskap. Han och hans bror Jakob ber nämligen Jesus om att “få sitta bredvid dig i din härlighet, den ene till höger och den andre till vänster.

Kärlekens apostel

Men alla dessa brister i Johannes karaktär visar på Jesus unika förmåga att förvandla människor. Det är en stor kontrast mellan den Johannes vi ser i evangelierna och den Johannes som många år senare skriver ner Johannesbreven och Uppenbarelseboken.

Johannes verkar ha varit en person som det var lätt att umgås med och anförtro sig för. Av någon anledning kände Johannes självaste översteprästen, Johannes och Petrus hängde nästan alltihop ihop och Jesus anförtror ansvaret för sin mor Maria till Johannes. Inte nog med det, Johannes och Jesus hade också en mycket speciell relation, de verkar ha varit mycket goda vänner.

Johannes vill som författare, på ett ödmjukt sätt, vara anonym, och skriver sina brev under signaturen “Den som Jesus älskade”. Detta kan ju till en första anblick te sig en aning förmätet; tror Johannes att han var den enda som Jesus älskade?? Men jag tror att det ska förstås som att Johannes var så innerligt glad över att Jesus tyckte om Johannes att han helt enkelt inte kunde släppa det. På samma sätt som när en gift make ständigt förundras över det faktum att frugan fortfarande älskar en trots alla ens brister!

Johannes är även känd som “kärlekens apostel” på grund av alla hans texter om Guds kärlek, och det var också han som skrev ner världens mest berömda Bibelcitat: “Ty så älskade Gud världen…”

Enligt traditionen sägs det att Johannes bodde sina sista år i den grekiska staden Efesos. Det sägs också att Johannes var den enda av de 12 apostlarna som inte dog martyrdöden utan dog en vanlig död.

 

 

Copyright 2011 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
 Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.