Pastor Christian Mölk | John Calvin och staden Genève

John Calvin (1509-1564) var en fransk teolog som var väldigt aktiv strax efter Martin Luthers reformation.

Calvin var en nytänkare i reformationens Europa och bröt således med Katolska Kyrkan. Han blev förföljd i Frankrike och flydde till den schweiziska staden Genève.

Calvin var inte bara en känd teolog, han var även en pastor som ofta predikade i kyrkor runt om i Europa och skrev mängder av teologiska skrifter och kommentarer till Bibeln.

Kombinationen av ett Europa i stor förändring, en nytänkande teolog och en kringresande predikant blev upphovet till vad vi idag kallar för Kalvinism. Idag förknippar vi kalvinism mest med Calvins lära om predestination.

När John Calvin kom till den schweiziska staden Genève 1541 var staden känd för sin omoral. Resten av Europa befann sig i stor förändring pga Martin Luthers protest mot påven.

Calvin ville förbättra moralen i Genève och bygga ett idealsamhälle vilket ledde till en total förnyelse av hela staden. Alla medborgare fick skriva på hans trosbekännelse och alla Genève-bor som inte levde upp till Calvins hårda standard fick flytta från Genève. Calvin ville att Genève skulle bli som Guds rike på jorden. Hela staden förvandlades och blev som en magnet för protestanter över hela Europa.

Men Genève utvecklades till någon form av religiös diktatur där allt kontrollerades av Calvin och det andliga ledarskapet. Oliktänkare var inte välkomna och kunde t.o.m. torteras eller avrättas. Moralen var sträng, det var t.ex. fängelsestraff för dans, drickande och kortspel.

Calvin tog ofta illa upp om han blev kritiserad, man var tvungen att vara tyst under Calvins 1 timme långa predikningar och man fick absolut inte skratta, då kunde man få stränga straff.

Efter Calvins död 1564 levde hans lära och idéer vidare genom hans många skrifter och genom den pastorsskola han hade startat. Idag är de flesta av de kyrkor som kallar sig “reformerta” ett arv av Calvins arbete.

Positiva lärdomar

John Calvin vågade tänka i nya banor och försökte hitta sanningen i Bibeln. Calvin var energisk och arbetade hårt för att förverkliga Guds rike på jorden.

Negativa lärdomar

Calvins dröm om ett idealsamhälle resulterade i en religiös diktatur för de som inte kunde leva upp till Calvins stränga regler. Man ska inte blanda ihop stat och religion och på så sätt försöka kontrollera folks privatliv.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.