John Calvin och staden Genève

Christian MölkKristna porträtt Leave a Comment

John Calvin (1509-1564) var en fransk teolog som var väldigt aktiv strax efter Martin Luthers reformation.

Calvin var en nytänkare i reformationens Europa och bröt således med Katolska Kyrkan. Han blev förföljd i Frankrike och flydde till den schweiziska staden Genève.

Calvin var inte bara en känd teolog, han var även en pastor som ofta predikade i kyrkor runt om i Europa och skrev mängder av teologiska skrifter och kommentarer till Bibeln.

Kombinationen av ett Europa i stor förändring, en nytänkande teolog och en kringresande predikant blev upphovet till vad vi idag kallar för Kalvinism. Idag förknippar vi kalvinism mest med Calvins lära om predestination.

När John Calvin kom till den schweiziska staden Genève 1541 var staden känd för sin omoral. Resten av Europa befann sig i stor förändring pga Martin Luthers protest mot påven.

Calvin ville förbättra moralen i Genève och bygga ett idealsamhälle vilket ledde till en total förnyelse av hela staden. Alla medborgare fick skriva på hans trosbekännelse och alla Genève-bor som inte levde upp till Calvins hårda standard fick flytta från Genève. Calvin ville att Genève skulle bli som Guds rike på jorden. Hela staden förvandlades och blev som en magnet för protestanter över hela Europa.

Men Genève utvecklades till någon form av religiös diktatur där allt kontrollerades av Calvin och det andliga ledarskapet. Oliktänkare var inte välkomna och kunde t.o.m. torteras eller avrättas. Moralen var sträng, det var t.ex. fängelsestraff för dans, drickande och kortspel.

Calvin tog ofta illa upp om han blev kritiserad, man var tvungen att vara tyst under Calvins 1 timme långa predikningar och man fick absolut inte skratta, då kunde man få stränga straff.

Efter Calvins död 1564 levde hans lära och idéer vidare genom hans många skrifter och genom den pastorsskola han hade startat. Idag är de flesta av de kyrkor som kallar sig “reformerta” ett arv av Calvins arbete.

Positiva lärdomar

John Calvin vågade tänka i nya banor och försökte hitta sanningen i Bibeln. Calvin var energisk och arbetade hårt för att förverkliga Guds rike på jorden.

Negativa lärdomar

Calvins dröm om ett idealsamhälle resulterade i en religiös diktatur för de som inte kunde leva upp till Calvins stränga regler. Man ska inte blanda ihop stat och religion och på så sätt försöka kontrollera folks privatliv.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.