Apg 1:1-5 – Löftet om den helige Ande

Christian MölkApostlagärningarna Leave a Comment

1 I min förra skrift, käre Teofilus, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde, 2 fram till den dag då han blev upptagen till himlen, sedan han genom den helige Ande hade gett sina befallningar åt apostlarna som han hade utvalt. 3 Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar lät sig ses av dem och talade med dem om Guds rike. 4 Vid en måltid tillsammans med apostlarna befallde han dem: ”Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. 5 Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.” 

 • I min förra skrift
  • Lukas var läkare och en av Paulus medarbetare på hans missionsresor (Kol 4:14) och författade både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna (Luk 1:1-4).
  • I Lukasevangeliet skrev Lukas vad Jesus gjorde här på jorden, i Apostlagärningarna skriver Lukas vad Jesus fortsätter att göra genom sina lärjungar.
  • Det som Lukas beskriver att Jesus gjorde finns att läsa om i Lukas 24.
 • Teofilus
  • Teofilus betyder ”Guds vän” och teologer tvistar om huruvida denne Teofilus var en riktig person eller om namnet är symboliskt. En möjlighet är att Teofilus fanns på riktigt och att Lukas tacksamt använde dennes namn för att rikta sig inte bara till Teofilus personligen utan till alla Guds vänner.
  • Eftersom Apostlagärningarna slutar med att Paulus väntar på att få ställas inför rätta inför kejsaren (Apg 28:19) så skulle Lukasevangeliet och Apostlagärningarna kunna vara försvarsskrifter för att visa kejsaren att det kristna budskapet inte var farligt för Rom. Teofilus skulle i så fall kunna vara den romerske tjänsteman som hanterade ärendet.
  • Teofilus kan mycket väl ha varit en tidig husförsamlingsledare som har haft tillräckliga ekonomiska resurser för att ta på sig ansvaret att kopiera och sprida Lukasevangeliet och Apostlagärningarna.
 • Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.
  • Man skulle kunna säga att det första ordet i Missionsbefallningen (Matt 28:19-20) är ”vänta”, inte ”gå”.
   • Att vara Jesu vittne är inget vi klarar av i egen kraft så därför behöver vi få denna kraft från den helige Ande innan vi går ut i världen.

Läs resten av Apostlagärningarna från Christian Mölks Bibelkommentarer.

Copyright 2011-2012 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.