Pastor Christian Mölk | Markus 1:29-39 – Jesus botar sjuka

Så snart de kommit ut ur synagogan, gick de till Simons och Andreas hus tillsammans med Jakob och Johannes. Simons svärmor låg sjuk i feber, och de talade genast med Jesus om henne. Han gick fram, tog hennes hand och reste henne upp. Och febern lämnade henne, och hon betjänade dem.

På kvällen, när solen hade gått ner, förde man till honom alla som var sjuka och besatta. Hela staden var samlad utanför dörren. Han botade många som led av olika slags sjukdomar, och han drev ut många onda andar och tillät dem inte att tala, eftersom de visste vem han var.

Tidigt på morgonen, medan det var mörkt, steg Jesus upp och gick till en enslig plats och bad där. Simon och de som var med honom skyndade efter, och när de fann Jesus sade de till honom: ”Alla söker efter dig.” Han sade: ”Vi går åt ett annat håll, till byarna här omkring, så att jag kan predika där också. Det är därför jag har gått ut.” Och han kom och predikade i deras synagogor i hela Galileen och drev ut de onda andarna.

 • På kvällen, när solen hade gått ner
  • Detta var på lördagskvällen, ett dygn senare, när sabbaten var slut.
  • Många judar ansåg att helande var arbete och eftersom man inte fick arbeta på sabbaten väntade folk med att föra sina sjuka tills efter sabbaten.
  • Eftersom Jesus inte ansåg att det var förbjudet att bota sjuka på sabbaten så blev detta en ständigt återkommande konflikt mellan Jesus och fariséerna (Mt 12:1-8).
 • Han botade
  • Det här är en uppfyllelse på det som Jesaja profeterade att Messias skulle göra (Jes 53:4). Folk runtomkring Jesus bör ha förstått att Jesajas profetia gick i uppfyllelse inför deras ögon.
  • Eftersom Jesus botade sjuka med den helige Andes kraft så har även vi kristna idag samma möjlighet att bota sjuka med den helige Andes kraft.
  • Här är ett exempelpel på hur Jesus botade en sjuk.
  • Här är ett exempelpel på hur Jesus drev ut en demon.
 • Gick till en enslig plats och bad där
  • Jesus var framgångsrik och förmodligen väldigt populär efter alla under han hade utfört i Kapernaum. Men istället för att ta åt sig av äran så väljer Jesus att spendera tid i bön i ensamhet. Jesus är fokuserad och låter inte framgången få honom att gå bort från uppdraget som väntar; korset.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Tagged with →  
Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.