Markus 1:29-39 – Jesus botar sjuka

Christian MölkMarkus 2 Comments

Så snart de kommit ut ur synagogan, gick de till Simons och Andreas hus tillsammans med Jakob och Johannes. Simons svärmor låg sjuk i feber, och de talade genast med Jesus om henne. Han gick fram, tog hennes hand och reste henne upp. Och febern lämnade henne, och hon betjänade dem.

På kvällen, när solen hade gått ner, förde man till honom alla som var sjuka och besatta. Hela staden var samlad utanför dörren. Han botade många som led av olika slags sjukdomar, och han drev ut många onda andar och tillät dem inte att tala, eftersom de visste vem han var.

Tidigt på morgonen, medan det var mörkt, steg Jesus upp och gick till en enslig plats och bad där. Simon och de som var med honom skyndade efter, och när de fann Jesus sade de till honom: ”Alla söker efter dig.” Han sade: ”Vi går åt ett annat håll, till byarna här omkring, så att jag kan predika där också. Det är därför jag har gått ut.” Och han kom och predikade i deras synagogor i hela Galileen och drev ut de onda andarna.

 • På kvällen, när solen hade gått ner
  • Detta var på lördagskvällen, ett dygn senare, när sabbaten var slut.
  • Många judar ansåg att helande var arbete och eftersom man inte fick arbeta på sabbaten väntade folk med att föra sina sjuka tills efter sabbaten.
  • Eftersom Jesus inte ansåg att det var förbjudet att bota sjuka på sabbaten så blev detta en ständigt återkommande konflikt mellan Jesus och fariséerna (Mt 12:1-8).
 • Han botade
  • Det här är en uppfyllelse på det som Jesaja profeterade att Messias skulle göra (Jes 53:4). Folk runtomkring Jesus bör ha förstått att Jesajas profetia gick i uppfyllelse inför deras ögon.
  • Eftersom Jesus botade sjuka med den helige Andes kraft så har även vi kristna idag samma möjlighet att bota sjuka med den helige Andes kraft.
  • Här är ett exempelpel på hur Jesus botade en sjuk.
  • Här är ett exempelpel på hur Jesus drev ut en demon.
 • Gick till en enslig plats och bad där
  • Jesus var framgångsrik och förmodligen väldigt populär efter alla under han hade utfört i Kapernaum. Men istället för att ta åt sig av äran så väljer Jesus att spendera tid i bön i ensamhet. Jesus är fokuserad och låter inte framgången få honom att gå bort från uppdraget som väntar; korset.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Comments 2

 1. Hej, jag är en fristående evangelist och har skrivet en bok i ämnet Växande Gemenskap, vardaglig omsorg i din församling, en omarbetad försvenskad och moderniserad version av en bok med samma titel av Donald Bubna. Nu håller jag på en annan bok som handlar om uppmuntran och tröst. Jag har funderat över den helige Andes funktion vad gäller Jesus själv och du menar den helige Ande hjälpte Jesus att göra under av olika slag. Men jag tror att Jesus hade den kraften av sig själv, eftersom kvinnan som hade blödningar (stal) fick kraft ifrån honom och märkte det, vad säger Du?

  1. Post
   Author

   Jag tror att Jesus, i egenskap av att vara Sonen, en del av Treenigheten, naturligtvis har makt att göra under i sig själv. Men samtidigt tror jag att när Sonen kom ner till jorden “antog han en tjänares gestalt” och blev en människa med samma förutsättningar som oss. Han avstod alltså från att använda sin egen makt och gjorde sig själv lika beroende av den helige Ande som alla vi andra människor. På så sätt blev han vår förebild i allt.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.