Christians nyårskrönika 2022

Christian MölkBlogg, Krönika Leave a Comment

Även detta år har präglats rätt mycket av cancern. Jag är i bättre fysisk form än innan cancern. Jag kontrolleras en gång i halvåret och proverna ser bra ut. Men jag tror den själsliga chocken börjat hinna ikapp. Jag känner mig aningens “nerslådd”, om nu det är ett ord. Men på det stora hela så är jag glad över att vara fysiskt frisk och försöker själsligt bita ihop och blicka framåt.

Familjen mår bra. Annica jobbar på som fritidslärare och har blivit arbetsledare. Konrad har blivit en gamer och lirar innebandy och fotboll. Amelie har börjat sjunga i kyrkan och pratar ofta om Jesus. Älskar min familj!

Församlingen

Jag har känt mig väldigt glad över att jobba som pastor och föreståndare i Pingst Härnösand. Vi är ett pastorsteam på 6 personer där jag är arbetsledare; Elisabet, Roine, Elin, Felix och Magnus. Vi har kul ihop, försöker tillsammans bygga upp församlingen och leda nya människor till Jesus.

En intressant sak har hänt under året. Jag har börjat känna att Pingst Härnösand är “min” församling. Missförstå mig rätt; alltså inte att församlingen är min i bemärkelsen att jag äger den, utan att det är en församling där jag är en medlem och en i gänget. Som pastor flyttar man ju runt ganska ofta och byter församling av förklarliga skäl, så det tar ofta några år innan man känner sig som en integrerad del av gemenskapen. Men nu har jag börjat känna mig så glad och tacksam över att vara en del av Pingst Härnösand :)

Pingst

Jag har tidigare år varit med och startat Pingst Integration, #rättilltro och även suttit med som Pingströrelsens representant i Sveriges kristna råds arbetsgrupp för migrations- och integrationsfrågor.

Pingst Integration står just nu inför en del intressanta och spännande utmaningar. Vi har legat lågt under corona, samtidigt som vi börjat skissa på att även mer aktivt bjuda in migrantförsamlingar. Men exakt hur Pingst Integration och Migration kommer att se ut i framtiden återstår att se.

I takt med att konvertitfrågan har minskat en del, så ligger #rättilltro av förklarliga skäl därmed ganska lågt just nu. Vi skriver en del debattartiklar då och då, men inte så mycket mer.

SKR har gjort ett fantastiskt jobb det senaste året, men jag har dessvärre hoppat av. Men en av de saker jag själv arbetat med kommer nu att bli verklighet under året som kommer, nämligen att SKR kommer att utbilda Migrationsverket om konvertiter i asylprocessen. Mycket bra!

Politik

Under året som gått har jag skrivit en del om migrations- och integrationspolitik. I mitt arbete som flyktingengagerad pingstpastor överlappar det världsliga och andliga engagemanget när jag försöker hjälpa och stå upp för mina församlingsmedlemmar. Det finns en skärningspunkt där det andliga och politiska möts, och jag har väldigt svårt för att vara tyst när jag ser en orättfärdig och orättvis politik drabba mina församlingsmedlemmar. Att som pastor helt ställa sig utanför den politiska debatten, och enbart hålla mig till predikningar, det funkar inte för mig. Bibeln är en politisk bok och Gud älskar flyktingar och vill att vi har omsorg om dem. Bön och arbete går hand i hand.

Därför har jag under året engagerat mig i dessa frågor på väldigt många sätt. Jag har försökt hjälpa många asylsökande i vår församling i deras asylprocess. Vi har genom #rättilltro bidragit ekonomiskt till konvertiter som behövt överklaga. Vi har genom SKR arbetat för att få till en utbildning av Migrationsverket. Jag har försökt skissa på en främlingsvänlig migrations- och integrationspolitik och skrivit om den i en debattartikel.

Att som pastor ställa sig mitt i skärningspunkten mellan det andliga och det politiska är inte någon självklarhet, och ibland har jag känt det som att jag får kritik från båda håll. Men samtidigt kan jag inte låta bli, det är som en eld som brinner inom mig som inte slutar. Om du har goda råd i hur man ska hantera detta får du gärna höra av dig.

Statistik

Här är en lista på de mest lästa inläggen och artiklarna jag skrivit under året. Det mesta handlar om flyktingpolitik, integration och cancer:

 1. Den 11 september 2022 är det riksdagsval i Sverige och jag har för avsikt att rösta på det parti som har den mest främlingsvänliga migrations- och integrationspolitiken utifrån mitt kristna perspektiv.
 2. Det pågår en debatt om kristna ledare, avfall och hur man upprättar. Hur ska en ledare leva för att vara sund och biblisk?
 3. Lyssnar på M, KD, SD och L:s presskonferens om den nya regeringsbildningen.
 4. Idag följde jag med tre församlingsmedlemmar på deras intervju med Migrationsverket.
 5. BÖN och VACCIN
 6. Det här är min gode vän Celebre Binwa.
 7. Det här är Rashid, en av ledarna för vår församlings persisktalande grupp.
 8. Nationalism, fascism och kristendom är en oerhört farlig blandning.
 9. Det här är Ashenafi Zewde, en av ledarna i min församling.
 10. Igår fick jag höra en berättelse om åratal av rasism på en arbetsplats.
 11. 1000 kg lättare.
 12. Jag har inte skrivit mycket här på min Facebook-sida på sistone för jag har ärligt talat känt mig ganska nedstämd de senaste månaderna.
 13. Kristdemokraterna grundades år 1964 av en pingstpastor.
 14. När jag var liten lärde jag mig att inte sparka på den som redan ligger. Nu föreslår Moderaterna att
 15. Tänk om Gud fick för sig att besöka oss människor?
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.