2 Kung 2:19–22 – Vattnet vid Jeriko

Christian Mölk2 Kungaboken, Bibelkommentarer Leave a Comment

 • 19Männen i staden sade till Elisa: ”Staden har ett bra läge, som min herre ser, men vattnet är dåligt och jorden bär ingen frukt.”
  • Den urgamla staden hade nyligen återuppbyggts (1 Kung 16:34) men var fortfarande i behov av bra vatten. Josua hade på sin tid svurit en ed över Jeriko som blev till en förbannelse för staden (Jos 6:26).
 • 20Han sade: ”Hämta åt mig en ny skål och lägg salt i den.”
  • Genom att använda sig av en ”ny” och ”oanvänd” skål refererar Elisa förmodligen till det ceremoniella bruket av att använda en hittills ”oanvänd” och ”osutten” kviga eller åsna som återfinns både i Gamla testamentet och Nya testamentet (4 Mos 19:2, 5 Mose 21:3, Luk 19:30). I Gamla testamentet var ”salt” symboliskt sammankopplat med förbundet eftersom man ofta saltade köttet man offrade till Herren (3 Mose 2:13, 4 Mose 18:19, 2 Krön 13:5).
 • ”Så säger Herren: Jag har nu gjort detta vatten hälsosamt. Det skall inte längre komma död och ofruktsamhet av det.”
  • Genom att ceremoniellt använda en ”ny” skål med vatten och ”salt” symboliserar Elisas handling att Gud nu bryter den förbannelse över Jeriko som Josua hade svurit. Elisa, som precis delat Jordanfloden och, likt Josua före honom (Jos 3:14-17), gått torrskodd över blir på så sätt en ”ny” Josua som träder in i det heliga Landet som en ny Herrens frälsare.
   • Namnet ”Josua” betyder ”Herren räddar” och namnet ”Elisa” betyder ”Gud räddar”.
Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.