2 Kung 2:23–25 – Pojkarna vid Betel

Christian Mölk2 Kungaboken, Bibelkommentarer Leave a Comment

  • 23Därefter begav han sig upp till Betel. Medan han var på väg dit upp kom en skara småpojkar ut ur staden. De började håna honom och ropade till honom: ”Upp med dig, du flintskalle! Upp med dig, du flintskalle!”  24När han vände sig om och fick se dem, förbannade han dem i Herrens namn. Då kom två björnhonor ut ur skogen och rev ihjäl fyrtiotvå av pojkarna.
    • ”Småpojkarna” var av de hebreiska orden att döma troligtvis pojkar i tonåren. Det framgår inte tydligt av grundtexten att dessa ungdomar ”dog”, utan snarare att de blev ”rivna”, alternativt ”splittrade”.
    • De kananitiska folken sörjde ibland sina döda genom att skära och riva sig själva med knivar och raka av sig sitt hår (3 Mose 21:5). Denna ceremoniella tradition förbjöds av Gud när israeliterna intog Kanaans land (5 Mose 14:1) och ett av straffen som skulle drabba israeliterna om de bröt mot detta bud var att Herren skulle ”sända över er vilddjur, som skall döda era barn” (3Mos 26:14–22).
      • När ungdomarna säger ”upp med dig” syftar de förmodligen på Elias bortgång genom att Herren lyfte ”upp” honom i himlen. Kanske var det så att Elisa hade tappat sitt hår i ung ålder och att ungdomarna tror att han har rakat av sig sitt hår i syfte att sörja Elias död. Gud tillbakavisar bestämt bruket av denna hedniska tradition genom att sända vilddjur som ”river” pojkarna.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.