2 Kung 2:23–25 – Pojkarna vid Betel

Christian Mölk 2 Kungaboken, Bibelkommentarer Leave a Comment

  • 23Därefter begav han sig upp till Betel. Medan han var på väg dit upp kom en skara småpojkar ut ur staden. De började håna honom och ropade till honom: ”Upp med dig, du flintskalle! Upp med dig, du flintskalle!”  24När han vände sig om och fick se dem, förbannade han dem i Herrens namn. Då kom två björnhonor ut ur skogen och rev ihjäl fyrtiotvå av pojkarna.
    • ”Småpojkarna” var av de hebreiska orden att döma troligtvis pojkar i tonåren. Det framgår inte tydligt av grundtexten att dessa ungdomar ”dog”, utan snarare att de blev ”rivna”, alternativt ”splittrade”.
    • De kananitiska folken sörjde ibland sina döda genom att skära och riva sig själva med knivar och raka av sig sitt hår (3 Mose 21:5). Denna ceremoniella tradition förbjöds av Gud när israeliterna intog Kanaans land (5 Mose 14:1) och ett av straffen som skulle drabba israeliterna om de bröt mot detta bud var att Herren skulle ”sända över er vilddjur, som skall döda era barn” (3Mos 26:14–22).
      • När ungdomarna säger ”upp med dig” syftar de förmodligen på Elias bortgång genom att Herren lyfte ”upp” honom i himlen. Kanske var det så att Elisa hade tappat sitt hår i ung ålder och att ungdomarna tror att han har rakat av sig sitt hår i syfte att sörja Elias död. Gud tillbakavisar bestämt bruket av denna hedniska tradition genom att sända vilddjur som ”river” pojkarna.

Share this Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.